Kedvenc helyek

„Szerintem idejében hagytuk abba" - Lovasi András

Mint ismeretes, a Kispál és a Borz tavaly feloszlott, augusztusban a Szigeten tartották utolsó koncertjüket. Azóta jópár hónap elszaladt, ám az élet nem állt meg. Lovasi Andrást arról kérdeztük, nem bánta-e meg a döntést.
- Több mint fél év telt el a búcsúkoncert óta, még most is úgy gondolod, hogy jó döntést hoztatok augusztusban, hogy nincs tovább, hogy itt a vége a Kispál és a Borznak?
 
- Továbbra sem bánom, hogy így döntöttünk, szerintem idejében hagytuk abba, mert az utóbbi néhány évben nem készült új lemez, és mivel nem akartunk nosztalgiazenekar lenni, most még emelt fővel tudtunk kiszállni a történetből. 
 
- És tényleg vége? 
 
- A búcsúkoncert azért búcsú, mert az utolsó. Nem zártuk ki, hogy fogunk még együtt játszani, de erre csak akkor kerülne sor, ha lenne újra olyan mondandónk, amit együtt mondanánk el. Nosztalgia kizárva. Én mindenkinek azt szoktam erre mondani, ha kérdezik, hogy talán majd harminc év múlva, egyrészt, hogy a remény lángja pislákoljon, másrészt biztos elég vicces lenne 30 év múlva játszani, már csak azért is, mert az azt jelentené, hogy mindnyájan 70 felett vagyunk, ami már magában is szép teljesítmény lenne. 
 
- A búcsúkoncertről decemberben megjelent egy dupla DVD és egy dupla CD is Napozz Holddal címmel. Milyen volt a fogadtatása? 
 
- Tudomásom szerint a búcsúkoncertről készült film a legsikeresebb DVD volt tavaly Magyarországon, de emellett arra is büszkék vagyunk, hogy sok kritikus szerint is az utolsó 20 év legjobb magyar koncert DVD-je. Ami a CD-t illeti, a film, a filmmel járó kampány miatt kicsit háttérbe került, ettől függetlenül nem mondanám, hogy nem aratott sikert a rajongóink körében: sokak szerint a lemez adja vissza a legjobban a búcsúkoncert hangulatát. A DVD-re került filmmel ellentétben ugyanis itt nem lett átszerkesztve a sorrend, a közel két és fél órás hanganyag hűen követi a búcsúfellépés eredeti dalsorrendjét.
 
- Azért lesz olyan, hogy még viszonthallunk néhány Kispál-számot? Mondjuk a Kiscsillag-koncerteken?  
 
- A Kiscsillag játszik egy számot, ami Kispál-lemezen jelent meg, a Vackolj belém címűt, de az Leskovics Gábor zenéje az én szövegemmel. Egyébként nem szeretném a Kiscsillag-koncerteken megidézni a Kispál zenekart.  
 
- Hogyan tovább? 
 
- A Kispál mellett nekem már ott volt a Kiscsillag zenekar is, most, hogy a Kispálnak vége, teljes erőbedobással dolgozunk a Kiscsillaggal, turnézunk, dalokat írunk, és őszre tervezünk egy lemezmegjelenést. Emellett ott van a Budapest Bár, ami most épp új lemezt készít, ahol mint szövegíró is bemutatkozom, a Csík Zenekar új albumára is írok, szóval van kihívás bőven. Emellett nemrég felkértek Háy Jánossal bennünket, hogy írjunk egy zenés darabot a kaposvári Csiky Gergely Színháznak János egyik regényéből, így az lesz talán idén a legnagyobb falat. De visszatérve a Kispál-repertoárhoz, néhány olyan dalt majd szeretnék elővenni, aminek a szerzője teljes egészében én voltam, ha majd csinálok néhány szólókoncertet, de ez már inkább 2012-ben lesz. 
 
- És mi van a többiekkel? Mit tudsz Kispál András új zenekaráról? 
 
- Dióssy Ákos hangmérnökként folytatja pályafutását, és köztünk nem szakadt meg a kapcsolat, hiszen a Kiscsillag zenekarnak is ő a hangmérnöke. Mihalik Ábel szintúgy maradt, mert ő dobol a Kiscsillag zenekarban is. A Kispi saját zenekart alapított, Velőrózsák néven, és ha jól tudom, hamarosan be is fognak mutatkozni egy budapesti koncerten.  
 
 
2011.03.07
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.