Simor Ágnes, Tűzraktér

Bombaként robbant a hír, hogy veszélybe került a Tűzraktér. Simor Ágnessel beszélgettünk a Tűzraktér létrejöttéről, jelenéről és az esetleges jövőjéről.
-Mikor és hogyan jött létre a Tűzraktér?
 
- Amikor az Operaház melletti lépcsőházban 8 táncos, színes ruhákban, különböző karakterként megjelenve, lépcsőről lépcsőre haladva, egy Weöres Sándortól Brechtig variált szövegmontázsra kevert szaxofonzenére felcsábítottuk a nézőket két emeleten át, hogy aztán megérkezhessünk egy sok szobából álló magánlakásba, amelynek eladása előtt lakói átlátták, hogy kiürített állapotában a legjobb, amit tehetnek vele, hogy fiatal képzőművész ismerőseiknek kiállítást rendezzenek benne, akkor... akkor elindult a lavina, amit egy másfél évvel később már úgy neveztünk: Tűzraktár. „Kulturális gyülekezőhely. Tér, ami összeköt, befogad, új gondolatokra, kreatív létre ösztönöz.” Az utóbbi időben ezt mondom, ha pár szóval kell összefoglalni, hogy mi is ez a hatalmas, volt iskolaépület, ahol 4 emeleten át a régi osztálytermekben táncosok, színházi csoportok próbálnak, képzőművészek kapnak műtermet, zenei próbaterem, bábstúdió működik, kreatív irodák segítik az alkotókat, és egyedülálló cirkuszi negyed jött létre. Alkotóházunkban 374 állandó alkotó dolgozik, és számos további művész és civil szervezet tér be projektjeiket megvalósítani. Budapest jelenlegi legnagyobb őszművészeti alkotóházát hoztuk létre. A régi típusú művelődésiház-funkció újjáélesztése és újragondolása már indulásunktól, 2004-től, az előkészítéstől kezdve egyik alapgondolatunk volt. A Tűzraktér Független Kulturális Központ, melynek hátterét szinte a kezdetektől az Art Sector Alapítvány biztosítja, 2005. június 23-án nyitott Tűzraktár néven, a Tűzoltó u. 54–56. szám alatti tízezer négyzetméteres gyárépület területén. Összművészeti központunkban minden művészeti ág és minden egyéb művészettel határos terület napi szinten bemutatkozik. A Tűzraktárban, Tűzraktérben dolgozó művészeknek próbatermet, műtermet biztosítottunk. A hely tehát egyidejűleg alkotóház és rendezvényközpont. A nagyközönség a mai napig a művészeti események nagy részét ingyen vagy kifejezetten hozzáférhető áron látogathatja. A Tűzraktár létrejötte óta önálló művészi kezdeményezés, a szervezők is alkotók, akik önkéntes munkával hozták létre a központot és dolgoztak benne tovább.A hazai és nemzetközi színtéren kiemelkedő sikereket elért, összművészeti és kulturális projekt lassan három éve költözött a VI. kerület egyik volt iskolaépületébe, a Hegedű utca 3.-ba, ahol az eredeti kezdeményezők közül megmaradva, Balla Zoltán és jómagam együttesen folytattuk a Tűzraktér vezetését, és azóta számos nagyon értékes emberekből álló csapat gyűlt körénk. 
 
- Melyik volt neked személy szerint a legkedvesebb művészeti vagy kulturális esemény a Tűzraktérben? 
 
- Nem vagyok képes ilyen típusú kategóriákban gondolkodni, számomra egymás mellett áll a Tibeti szerzetesek látogatása, és mandala készítése egy a Múzeumok éjszakáján való többórás tárlatvezetéssel, ugyanis ennyi idő körbejárni az Alkotóházat, vagy egy csendes esti jazzkoncert, egy tízperces táncok az előítéletek ellen program, ahol egy éjen keresztül 5 különböző térben egymás után lépnek fel neves kortárs táncosok egy jobb világba vetett hitért, vagy az országos egyetemi színpadok szemléje, a Színváltások, vagy amikor a kerületi gyermekek a gyereknap végén sehogy sem szedhetőek le a cirkuszi terünkben a levegőből, ahova egy cirkuszszínházi előadás után selymeken másznak fel, és még egy órát szobrozik ott a technikusunk önként, mert túl szép a zsivaj ahhoz, hogy eloltsa a villanyt. 
 
- Mi a helyzet most a Tűzraktérrel? 
 
- A Tűzraktér Független Kulturális Központot és Alkotóházat egy tollvonással megszüntetné Terézváros Önkormányzata. Március 31-ével a 374 főt befogadó Alkotóházat kiürítésre kötelezték. 
 
Az éveken keresztül üresen álló, fővárosi és kerületi önkormányzati vegyes tulajdonú, részben műemléki védettségű ingatlant a Tűzrakteret működtető Art Sector Alapítvány bérli az önkormányzattól. A kerület – a szervezet korábbi kulturális és civil törekvéseink elismeréseképpen – jelképes összegű bérleti díjat állapított meg, de a havi közel másfél millió Ft-os közüzemi díjak a Tűzrakteret terhelik. Sikereinket a főváros is elismerte, 2010-ben Pro Urbe Budapest díjjal tüntette ki a kulturális központot, de megkaptuk a Kulturális Minisztérium miniszteri elismerését, és az EUROREGIO Innovációs Díját is. 
 
Az elmúlt 5 év során a központ közel 6500 művészeti és kulturális eseménynek adott otthont. Ezek közül évente több mint 40 kiállítás, 170 színház-, cirkusz- és táncelőadás, 120 filmes program, 600 oktatási és képzési program, 100 családi, gyerekprogram és 320 koncert, zenei esemény valósult meg, éves szinten 30 ezres látogatottsággal! Az Alkotóház 40 termében jelenleg 374 állandó alkotó dolgozik, de rövidebb-hosszabb távú projektekre számos civil csoport és művész társul. A Tűzraktér létrejötte példaértékű az önerőből, alulról szerveződő, önkéntességen alapuló közösségi terek, kulturális központok terén. 
 
A VI. kerület ezzel kapott egy olyan helyet, ahol a közönség ingyenes, vagy hozzáférhető áron látogathat sokrétű kulturális programokat. Az alkotóházban nyelvórákat, drogprevenciós programokat, fotóoktatást, vizuális képzést, táncórákat, jógát, sérült gyermekek számára fejlesztő foglalkozásokat tartanak. A házban működik a magyarországi viszonylatban egyedülálló cirkuszi zsonglőrnegyed, könyvkiadó, animációs filmstúdió, de vannak környezetvédelem, ifjúságvédelem, önkéntes szervezés terén tevékenykedő civil szervezetek, kutatási és innovációs csoportok is. Hivatalos befogadó színházként működünk, a hazai Befogadó Színházak Társulásának 2006-os megalapítása óta vagyunk tagjai.
 
Azok számára, akik eddig a Tűzraktér programjairól főleg a zenei programok, bulik kapcsán a különböző programajánlókból értesültek, meglepő lehet az alkotóház ilyen szintű közösségi aktivitása. Fontos ezért leszögezni, hogy a Tűzraktér nem egy romkocsma, vagy egy szórakozóhely, amit a West Balkán kapcsán az utóbbi időkben tapasztalt bezárásokhoz hasonló indokok miatti megszüntetés veszélye fenyeget! 
 
A kerületi Önkormányzat és a Tűzraktér vezetősége között a kezdetektől fogva folyamatos kommunikáció folyt az épület üzemeltetési kérdéseiről és lehetőségeiről. Mind a működtetést, mind a távlati tervezést azonban nagyban megnehezítette, hogy az önkormányzat nem mutatott hajlandóságot a hosszú távú bérleti szerződés megkötésére. Gyakran csak pár hónapra szóló megállapodások köttettek. A ház működtetésének költségei a méretei, kora és a folyamatosan romló állaga miatt is igen magasak. A rezsiköltségeket részben az alkotóház állandó alkotóinak hozzájárulásából, részben különböző pályázati forrásokból, valamint a kulturális tevékenységet kiszolgáló vendéglátás bevételeiből fedezzük. 
 
Az elmúlt évek során az épületek állagának megőrzése céljából a Tűzraktér jelentős beruházásokat végzett. Kialakítottuk a teljes körű tűzvédelmet, üzembe helyeztük az épület korábban használhatatlan helyszíneit érintésvédelemmel ellátva. Parkettát, talapzatokat újítottunk fel, átfestettük az épület belső tereit, közel 100 ablakot üvegeztek be, zárakat cseréltünk stb. Mindezt önerőből tették a szervezők és alkotók.
  
Az Önkormányzat részéről felmerülő minden hivatalos igénynek eleget tettünk. A vendéglátóteret komplett módon felújítottuk, az illemhelyiségekbe a ház alkotóinak egyedi kerámiaelemei kerültek. Szép összeget fektettünk a hivatalos zajmérésbe és hangszigetelésbe, a melegkonyha kialakításába, amikor kiderült, hogy erre a jogszabályok miatt szükség van. 
 
A Tűzraktér örömmel fogadta az önkormányzat az épület fejlesztésére vonatkozó elképzeléseit, és vállalta, hogy önerőből elvégzi a Vagyonkezelőség által meghatározott karbantartási munkálatokat. Ezen felül olyan együttműködési javaslattal álltak elő az épület további fejlesztésére, hosszú távú fenntartható működtetésére vonatkozóan, melyhez uniós pályázati forrásokat, illetve különböző befektetői körök bevonását is tervezték. 
 
Annak ellenére, hogy többször jeleztük az Önkormányzat felé, hogy vendéglátásuk az amúgy is nehezen fenntartható kulturális funkció hátteréül szolgál, a kerületi önkormányzat mégis úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg a Tűzraktér vendéglátói szerződését. Mindezeken túl Képviselő-testületének 2011. február 24-i ülésén kimondta, hogy a Tűzraktér Független Kulturális Központot és Alkotóházat 2011. március 31-ével kiürítésre kötelezi. 
 
Döntésüket gazdasági okokra hivatkozva indokolták. Ahogyan azt a Tűzraktér hivatalos képviselői a testületi ülésen is kijelentettük, továbbra is nyitottak vagyunk az önkormányzattal való együttműködésre, nem értjük, hogy az épület fejlesztésre vonatkozó további szándékainkra hogyan lehet az a válasz, hogy költözzünk ki, hogy megpályáztassák az épületet, miközben az egyik fő indok az épület karbantartása. Jelezzük, hogy a vagyonkezelőség hivatalos látogatása óta több karbantartási feladatot már el is végeztünk. 
 
A Tűzraktér kétszer teremtette meg egy működő kulturális rendszer alapjait 0 Ft támogatásból. Konkrét terveink vannak a hosszú távú működtetésre vonatkozó egyedi megoldásokra, de azt nem tudjuk elképzelni, hogy az épület kiürítésének megszavazása, a kulturális tevékenységünkre vonatkozó szerződésünk meghosszabbításnak elutasítása hogyan állhat összhangban a Tűzraktér bárminemű támogatásával! 
 
- Egyébként milyen terveitek vannak még erre az évre?  
 
- Májusban rendeznénk meg szokásos Művészettel a Diszkrimináció Ellen című nemzetközi összművészeti eseményünket, ősszel az Egyetemi színpadok szemléjét nemcsak országos szinten, hanem a határon túli egyetemi csoportokat is meghívva kezdtük el előkészíteni, állandó programjaink és a színházi repertoár folytatódna természetesen, tavasszal Ukrajnába, Portugáliába és Berlinbe hívták meg szervezőinket,hogy egy-egy szakmai út során közös nemzetközi terveket dolgozzunk ki az évadra, reményeink szerint ezek eredményét láthatja majd még a Terézvárosban, a Tűzraktérben a nagyközönség. 
2011.03.07
|


Játék
Jamie Lee Curtis visszatér ikonikus szerepében, hogy még egyszer utoljára szembeszálljon Michael Myersszel, az álarcos alakkal, aki azóta kísérti, amióta éppen hogy sikerült elmenekülnie előle egy halloweeni mészárláskor, négy évtizeddel ezelőtt.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.