Kedvenc helyek

Marge: AND

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (11)
[ hiphop / jazz / triphop ] Ingyenesen letölthető, birtokolható és hallgatható a többnyire angolul éneklő Marge - akit korábban, SP-vel közös munkája során Zsuzsként ismerhettünk - jazzel erősen átitatott, a triphop felé is többször elkalandozó lemeze, az AND.
A személyi igazolványán Mészáros Zsuzsannaként szereplő énekesnő karaktere egyszerre láttatja a koránál tapasztaltabb nő pózait hitelesen bemutatni képes lány és a játékba bármikor könnyen bevonható nő képeit, miközben zenéje a hiphoptól a keményebb vonalakon haladó elektronikáig több gyökéren keresztül táplálkozik.
 
Az Éder Krisztiánnal korábban készült daraboktól nincs fényévekre az anyag, hiszen Marge ott is szeretett a beatekre ülő spoken word és az ének között lépegetni oda-vissza. Az AND viszont - a komolyabb hangszeres jelenlét és az alapokat fűszerező, masszívabb és agresszívabb hangoknak is köszönhetően - nagyobb távolságot tart az abszolút poptól. Ez mindenképpen jót tesz Marge-nak, és olyan környezetbe helyezi, ahol a sötétebb tónusok és a meseszerűen baljós hangulatok határozzák meg az összképet.
 
A keményebb odataposást az album első felén kapjuk, míg az anyag vége felé egyre könnyedebbé válnak a számok, ami alkalmat ad arra, hogy a projekt több oldalát is megismerhessük, de erős a kontraszt, és a sorok meg az izmosabb leütések között feszülő Marge jóval magával ragadóbb képet mutat.
 
A kialvatlanság, az elszántság, a koratavaszi homály és a fojtogatott dühtől savas könnyek tervszerűen elmossák a szemfestéket, a csupasz téglafalkat pedig határozottan csapkodják a szótagok és az elektronokkal hízlalt, kimart vagy épp lekerekített hangok.
 
A Minek című dal magyar sorai mellett életképes angol szövegeket kapunk, a dalok alakításában általában aktív szerepet vállaló Marge pedig hosszabb kihagyás után tisztességes, fromás és meggyőző brand-bemutatót tart.
spéter
2011.03.21
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.