Meghalt Batman inasa

Kilencvennégy éves korában elhunyt Michael Gough színész, akinek legismertebb szerepe Alfred Pennyworth, azaz Batman alias Bruce Wayne komornyikjának megformálása volt a Tim Burton- és a Joel Schumacher-féle Denevérember-filmekben.
Az idős színművésznek az elmúlt egy évben rendült meg az egészsége. Március 17-én távozott, családja körében – közölte az ügynöke. 65 éven át tartó pályája során Gough több mint 150 filmben és tévés alkotásban tűnt fel. Tim Burtonnel a két Denevérember-filmen (Batman és Batman visszatér) kívül is dolgozott együtt: szerepelt a rendező Álmosvölgy legendája című művében, A halott menyasszony és az Alice Csodaországban című alkotásokban pedig hangjával volt jelen. 
 
„Tim Burton nagy rajongója volt Micknek még a hatvanas évekbeli Hammer horrorfilmek miatt, szóval megpróbálta mindenbe belevonni, amit csinált” – mondta a színész ügynöke. „Egy nagyra becsült és szeretett barátot veszítettünk el; olyasvalakit, aki kiemelkedő módon járult hozzá a színház és a filmek világához” – tette hozzá. Az 1917-ben a malajziai Kuala Lumpurban született Gough 1946-ban kezdte karrierjét: egy Androcles and the Lion című tévéfilmben szerepelt. 
 
A hatvanas években is a televíziónál jeleskedett: számos tévésorozatban tűnt fel, köztük a The Adventures of Robin Hoodban, a Monte Cristo grófjában vagy Az Angyalban. A következő két évtizedben olyan további, Angliában kultikusnak számító szériákban játszott, mint a The Avengers, a The Champions, a Colditz, a Blakes 7 vagy a Doctor Who. A világ azonban leginkább mint a Batman-filmek Alfredját ismeri a színészt: a hűséges inast Michael Keaton, Val Kilmer és George Clooney Denevérembere oldalán is megformálta a Batmanben, a Batman visszatérben, a Mindörökké Batmanban és a Batman és Robinban. Gough további fontos filmjei: A brazíliai fiúk, Távol Afrikától, Caravaggio, Az ártatlanság kora. Michael Gough-t negyedik felesége, Henrietta, lánya, Emma, továbbá fiai, Simon és Jasper gyászolják. 
 
 
 
(bbc.co.uk, IMDb)
 
 
 
2011.03.19
|


Film premierek

Elrabolt világ

amerikai sci-fi, 109 perc, 2019

Mi

amerikai horror, 116 perc, 2019

Életem értelmei

belga-francia filmdráma, 98 perc, 2018

Colette

amerikai-angol életrajzi dráma, 111 perc, 2018

Bazi nagy francia lagzik 2.

francia vígjáték, 99 perc, 2019

A világ gyengéd közönye

francia-kazahsztáni filmdráma, 100 perc, 2018
Játék
A svájci formációt az industrial irányzat ősatyjai között emlegethetjük.
Filmek a TV-ben
18:10
Egek ura
amerikai romantikus filmdráma, 2009
18:10
Afrika hív
német-osztrák romantikus film, 2011
18:35
Pókember
amerikai akciófilm, 2002
18:40
Változások kora
amerikai-angol filmdráma, 1995
18:50
Beépített tudat
amerikai akciófilm, 2016
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.