Kedvenc helyek

„Mindkét zenekarban más funkcióm van” - Leskovics Gábor

Párhuzamosan dolgozik a Pál Utcai Fiúk új számain és a Kiscsillag harmadik lemezén, közben előbbi csapatának turnéja végéhez közeledik, utóbbié pedig hamarosan indul. Leskovics Gábor Lecsóval beszélgettünk új számaikról, a szétforgácsolódó energiákról és arról, hogy akár még jól is elsülhet, ha egy csapat számát nem játssza le a rádió.
- Két új Pál Utcai Fiúk-szám is hallható a youtube-on, a Balatonszepezd és az Ember a parton. Miért tettétek fel ezt a két dalt?
 
- Fontos, hogy az emberek lássák, a zenekar él és működik, és így legalább nem csodálkoznak rá, hogy „jé, ti még léteztek?” A PUF húszéves jubileumi koncertje után felröppentek olyan információk, hogy feloszlott a zenekar, amiből annyi volt igaz, hogy leállítunk egy darabig. Ezt akkor be is jelentettük. Körülbelül egy évig pihent a zenekar, de azóta is gyakran előfordul, hogy emberek rácsodálkoznak, hogy még létezik a csapat. 
 
- Ez talán azért is van, mert az utóbbi időben ritkábban lehet PUF-számokat hallani a rádiókban… 
 
- Az előző lemezről [Legelő, 2008. – a szerk.] játszották a címadó dalt, és azt érezni is lehetett. Mi, amikor elkészül valami, akkor elküldjük a rádióknak, de nem tudjuk befolyásolni, hogy mit játszanak. Ami nekem kicsit rosszul esik az, hogy más zenekaroktól játszanak 10–15 éves dalokat is, tőlünk viszont a régieket sem. 
 
- A Balatonszepezd című számról az a hír járja, hogy politikai okokból, a „felhők jönnek Magyarországra” sor miatt nem játssza a Petőfi. Ez igaz? 
 
- Mivel nem voltam ott, azt kell, hogy mondjam, nem tudom, és számomra végül is teljesen mindegy, hogy milyen indokkal nem játssza, bár azt hozzátenném, hogy ha tényleg azért nem, akkor roppant kínos, hogy 2011-ben ilyen előfordulhat. Az egyébként meg sem fordult a fejünkben, hogy valaki politikai üzenetet hallhat bele abba a számba. Sok mindenről szól: vágyakozásról, elveszett szerelmekről, de politikáról egyáltalán nem.  
 
- Így viszont lett egy kis hírverés körülötte. 
 
- Igen, a két számot nagyjából egyszerre tettük ki, és a Balatonszepezdet egy nap alatt 26 ezren nézték meg. Így végül is jól jöttünk ki belőle, és bízom benne, hogy a következő számunkat majd játsszák a rádiók. 
 
- Ezen a két számon nem hallható Anikó, de ez ugye nem lesz jellemző az egész lemezre? 
 
- Nem, az új számok között is lesznek olyanok, amin ő énekel, sőt van olyan is, ami speciálisan neki íródott. Sosem határozzuk meg előre, hogy egy lemezen ki, hány számban énekel, eleve van, ami nekem hangmagasságban nem stimmel, és valahogy kialakulnak, hogy kinek melyik áll jól.  
 
- A két szám közül csináltok majd valamelyikhez klipes verziót is? 
 
- A PUF-nál ez egy elég érdekes kérdés, az utolsó klipünk 2000-ben készült. Régen ez úgy működött, hogy a zenekar csinált egy albumot, a kiadó pedig megfinanszírozta hozzá a klipet, ami elméletileg a lemez reklámja. A kiadónk szerint viszont nincs értelme klipet csinálni, mert úgy sem játsszák le a zenei csatornák, és úgysem nézi senki. Mi mindenképpen szeretnénk klipet, mert például a youtube-on legalább olyan – sőt néha jobb – nézettséget lehet produkálni, mint egy zenecsatornán. Bár egyelőre még azt sem tudom, hogy a következő lemez hogy jelenik majd meg. Lehet, hogy nem is kiadónál, lehet, hogy mi adjuk ki, vagy letölthetővé tesszük. Ez a dolog még teljesen nyitott, és jelenleg nem is ez az elsődleges dolog számomra, hanem hogy legyen meg az anyag. 
 
- A PUF és a Kiscsillag is éppen lemezkészítés közben van. Hogy álltok az új anyagokkal? 
 
- Igen, most mindkét zenekarral új lemezre készülünk, amivel nagyon sok meló van. A Kiscsillag-lemeznek körülbelül a fele teljesen készen van, és a másik fele is kezd már szépen alakukni. A PUF-nál már az előző lemez befejezésekor maradt még jó pár dal, de ahogy múlik az idő és jönnek az újabb dalok, szépen lökdösik ki a régebbieket. Az igazi probléma persze az, hogy mindenki több zenekarban játszik, nehezebb egyeztetni a próbákat és kicsit így szétforgácsolódnak az energiák. Van már 10–12 dal, ebből teljesen kész mondjuk négy, de van egy pár hetes számunk, ami tudom, hogy potenciálisan nagyon nagy sláger lesz. 
 
- Élőben játszottátok már? 
 
- Még nem, bár a farsangi koncertünkön a Dürer-kertben, ahol azt csináltuk, hogy a nézők kalapból húzták ki a számokat, ott benne volt a pakliban, csak nem húzták ki. Pedig már bennem van a kisördög, már játszanám. Ez egy olyan típusú szám, amit amikor összeraktunk, napokig az járt a fejemben. Olyan, amit ha meghallasz a rádióban, akkor elkezded énekelgetni.  
 
- Mondanál még valamit róla? 
 
- Az a címe, hogy Leteszlek. Balázs írta, és egyelőre inkább csak érzéseim vannak arról, hogy miről is szól. Nagyjából talán arról, hogy az ember cipeli magával a másik énjét, hogy van egy csomó minden, amit viszel magaddal, ami te vagy, de időnként jó lenne megszabadulni tőle, de persze nem nagyon lehet, mert az is te vagy. Egyébként nem egy mély, filozófiai dal, aranyosan van megfogalmazva. 
 
- Átnéztétek az új számok szövegét, nehogy „felhők” legyenek benne? 
 
- Azért nevetséges ez az egész, mert amióta létezünk, olyan szövegekre törekszünk, ami nem annyira egyértelmű, amiknek nem csak egy jelentésük van. Én az olyan számokat kedvelem, amiknek hangulatuk van, és amik mindenkinek jelenthetnek egy picit mást is. Mindig is ilyeneket írtunk, és ilyeneket is fogunk. Amikor Balázs megírja a szöveget, neki jelent valamit, amikor én énekelem, lehet, hogy nekem valami mást fog jelenteni, és az elején meg sem szoktam kérdezni, hogy miről szól. Van olyan szám, amiről egy-két év múlva kérdeztem csak meg tőle, hogy ezt miért is írtad. Amikor megmutat nekem valamit, először is az van, hogy el tudom-e énekelni, tudok-e vele azonosulni. Nagyon sok dala van, van olyan, amit már évek óta hoz, hogy csináljunk belőle számot, de valamiért érzem, hogy nem áll jól nekem.  
 
- Amikor te írsz számokat, tudod, hogy melyik csapatnak írod? 
 
- Mindkét zenekarban más funkcióm van, és számomra ez a két zenekar teljesen különböző, de persze az is előfordult, hogy egyik zenekarból átvittem dalt a másikba. Például a Hú de sötét című számot először a PUF-ban kezdtük el, de valahogy nem akart összeállni, és amikor átvittem a Kiscsillagnak, ott öt perc alatt működött, és ez fordítva is megesett már. Azt is hozzá kell tennem, hogy az utóbbi időben nagyon kevés szöveget írok, zenét azt mindkét zenekarban, de szövegeket egyre ritkábban. Ez is egy olyan dolog, amit csinálni kell, és akkor működik. Nem zártam el végleg a csapot, de most kevésbé működik a dolog. 
 
- Azt olvastam, hogy az új számokhoz új hangszereket is kipróbáltatok. 
 
- Balázs évek óta rendszeresen járja az ócskapiacokat, és gyűjti a hangszereket, amikből jó néhány nekem is van otthon, és tényleg szeretnénk ezek közül minél többet használni az új számokban. Egyrészt azért, mert ezzel talán egy kicsit távolodik a rockos vonaltól a zenekar, másrészt úgy gondolom, hogy nagyon nehéz valami újat csinálni, és kellenek az érdekes dolgok a számokba. Például a Leteszlek című szám végére Balázs belerakott egy melodika-szólót – tudod, azt a fújós, billentyű hangszer, amit a gyerekek használnak–, és az baromi jól hangzik. Így hallható a demón, és biztos, hogy rajta lesz a lemezen is. A különleges hangszerek felhasználásának egyetlen hátránya, hogy nagy részük koncerteken technikailag nem igazán használható. 
 
- Nagyon izgalmas volt a Farsangi álarcosbál a Dürer-kertben. Ti találtátok ki? 
 
- Kitaláltuk, hogy legyen egy ilyen koncert, és a menedzsmenttel közösen találtuk ki a részleteket: hogy legyen kalapból számkihúzás, legyenek artisták, jelmezek, álarcok stb. Azzal a koncerttel az volt a cél, hogy ne csak egy legyen a többi közül. Egy évben 40–50 koncertünk van, ebből tíz Budapesten, és azt akartuk, hogy ez egy esemény legyen, egy kicsit más, mint a megszokott koncertek. Szeretnénk ezt jövőre is megismételni, illetve hagyományt teremteni belőle.  
 
- Hogy tudjátok összeegyeztetni a fellépéseket? 
 
- Sok szervezéssel. Látjuk egymás Google naptárát, és az a szabály, hogy mindenkinek azonnal be kell írnia, ha bejön valami. Egyébként igyekszünk beosztani a koncertezést, most például két hónapig turnézott a PUF, a következő két hónap pedig a Kiscsillagé. Persze közben azokkal a zenekarokkal is egyeztetünk, ahol a többiek játszanak, és olyan is van, hogy összeérnek a dolgok, például most március 12-én úgy lépünk fel Miskolcon, hogy a PUF és a Kiscsillag együtt játszik, ami kicsit fárasztó ugyan, de én mégis nagyon szeretem.  
 
- A Kiscsillag-lemezről mit lehet tudni? Van már címe? 
 
- Van egy ideiglenes cím, ami úgy hangzik, hogy „Néniket a bácsiknak”, de folyamatosan jönnek új ötletek, szóval nem biztos, hogy ez marad. Azt, hogy milyen lesz, nem igazán tudnám megmondani, talán kicsit bluesosabb, koszosabb, de még ez is alakul.  
 
- Egyébként nagyon jól állt neked a szív alakú mellszőrzet az előző Kiscsillag-lemezborítón. Visszanövesztetted? 
 
- Kinőtt. Egy-két hétig még látszódott utána. Azt azért hozzá kell tennem, hogy a sűrűsége és a színe utólag photoshopban ki lett javítva. Én egyébként pont ezt szeretem a Kiscsillagban, hogy az utazások során rengeteg hülyeséget kitalálunk, bár nem biztos, hogy ezeket mind meg is kéne valósítani. 
Magi
2011.03.25
|


Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.