Eredményes tantermi szemle

A március 19-20-i hétvégén – a Polgár Krisztina Emlékalap megbízásából és támogatásával – első alkalommal szervezte meg a Füge Egyesület a Tantermi Színházi Szemlét, melyen nagy érdeklődés mellett 18 produkció mutatkozott be a MU Színházban és a Lágymányosi Bárdos Lajos Iskolában.
A szemle résztvevőit a nyílt felhívásra benyújtott mintegy kétszáz pályázatból a felkért szakmai zsűri - Gáspár Máté, Nánay István és Vekerdy Tamás - válogatta ki. Döntésüket mindenekelőtt az motiválta, hogy a szakmai és a pedagógus közönség számára minél változatosabb képet nyújtsanak e most formálódó műfaj lehetőségeiről.
 
A zsűri a pályázatok és a szemlén látottak-tapasztaltak alapján döntött a rendelkezésre álló támogatási keret felosztásáról. Ennek értelmében iskolákban történő továbbjátszáshoz kilenc produkció kapott támogatást, további kettő pedig a létrehozás befejezésére és a tantermi közegben történő bemutatkozásra. 
 
Kisded játékok (Fotó: Kiss Gergely)
Kisded játékok (Fotó: Kiss Gergely)
A szétosztott közel 20 millió forint révén a következő évben országszerte 166, feldolgozó foglalkozással kísért magas színvonalú előadás valósulhat meg, megfelelve a kiíró azon szándékának, miszerint a saját műfajában kiemelkedő, a célzott, középiskolás korosztály problémáira reagáló, tudatos pedagógiai programmal kísért produkciók jussanak el olyan iskolákba, amelyek az ilyen kezdeményezéseket önerőből nem tudnák fogadni.  
 
A zsűri hangsúlyozta, hogy a sikeresen lebonyolított színházi szemle ráirányíthatja a figyelmet erre a sajátos műfajra, és reményét fejezte ki, hogy ennek eredményeként újabb kísérletek valósulhatnak meg, amelyek közül a legígéretesebbek az Emlékalap további támogatásában részesülhetnek.  
 
A nyertesek listája pedig a következő: KOMA: Plazma, Krétakör: hamlet.ws, KOMA: Sárkány, Kolibri Színház: Klamm háborúja, Kolibri Színház: Helló, náci!, Káva Kulturális Műhely: Akadályverseny, Lakmusz Csoport: A palacsinta hangja, Csiky Gergely Színház: Osztályellenség, Nézőművészeti Kft.: A gyáva, Orlai Produkció: Kisded játékok, K.V. Társulat: Fellebbezés.
 
 
2011.04.01
|


Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
3
K
4
Sze
5
21:20
Pat, a kutya
2017, I. évad, 59. rész: Fotóbomba
21:25
Masha és a medve
III. évad, 6. rész
21:25
Angelo rulez
2017, IV. évad, 38. rész: A sütőverseny
21:25
Roary, a versenyautó
I. évad, 26. rész
21:25
Tündéri keresztszülők
X. évad, 153. rész: Tündéri osztozás-frász
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.