Címszavakban a Titanicról

Április 8. és 16. között 18. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. Korábban számtalan, a mustráról szóló hírrel alapoztunk, április 5-én, kedden pedig elindul az est.hu/Film Titanic alrovata. Egy összefoglaló-ajánló írással nyitunk.
Mi? A 18. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. Azaz: A TITANIC.
Mikor? 2011. április 8. és 16. között. 
Hol? Az utóbbi években megszokott helyszíneken, tehát az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Toldi és KINO mozikban, továbbá az Örökmozgóban. 
Mennyi? 49 nagyjátékfilm, kísérőfilmként öt kisfilm, két film három nyilvános különvetítése és egy meglepetésfilm, továbbá több kísérő- és szakmai program, közönségtalálkozó. 
Mennyiért? Április 7-ig az említett mozikban még tart a jegyelővétel, melynek során 800 forintért válthatunk belépőt. Április 8-tól a Titanic-jegyek egységes ára ezer forint. 
Süllyed? Mint arról mi is írtunk, az előre nem várt súlyos támogatói pénzmegvonás miatt veszélybe került a fesztivál. De a bombasztikus főcímek ellenére a Titanic nem süllyed, idén is megtartják. Néhány nappal rövidebb lesz, kevesebb lesz a film és a vetítés, nem jár 10 ezer eurós jutalom a Hullámtörők-díjjal – de a szervezői ígéret szerint csak a mennyiségből engednek, a minőségből nem. Azért ha támogatni akarjuk a fesztivált, ne fogjuk vissza magunkat!
 
Régi és új: Idén kilenc szekcióban mutatják be a Titanic-filmeket. Ezek közül több a már jól megszokott, ismerős blokk (versenyfilmek, dokuk, skandináv és francia alkotások, zenei vagy zenés művek és A sötét oldal bűnfilmjei); réginek és újnak egyaránt tekinthető az Extrém Ázsia (hiszen távol-keleti blokk szinte minden évben volt a mustrán, csak nem mindig ezen a címen), de van két vadonatúj szekció is. A Zöld sziget az ír alkotásokat takarja (melyek közt lesz dráma, több thriller, egy kísérleti munka, egy disztópia és egy tökkelütött komédia is), a Best of Raindance pedig a neves filmes szervezet saját fesztiváljának legjobbjait jelenti. Ezek közül külön figyelmet érdemel az Odavagyok ezért a srácért című extrém alacsony költségvetésű filmecske, ami nem más, mint a Rambo című David Morrell-regény adaptációja – egyetlen alkotó által megírva, fényképezve, vágva, rendezve és előadva (azaz megszemélyesítve a két tucat különböző karaktert)! 
 
Sztárok és sztorik: Ezenkívül is számos izgalom vár még ránk a fesztiválon. Annette Bening és Julianne Moore leszbikus párként közösen nevel gyerekeket, Vincent Cassel felszabadít, Stellan Skarsgard hajszál híján úriember, Diane Kruger és Ludivine Sagnier ellentétes jellemű nővérek, Vincent Gallo tálibként az amerikai hadsereg elől menekül, Brendan Gleeson vérdíjat tűz ki Cillian Murphy fejére, Andy Serkis pedig ezúttal sziszegés és majomjelmez nélkül, mint Ian Dury, a kultikus énekes dalszerző jelenik meg
Az alrovat: Április 5-én, kedden indul az est.hu/Film Titanic alrovata. A fesztivál kezdetéig kisebb hírekkel, infókkal jelentkezünk, a mustra ideje alatt készülő napi anyagaink pedig két részből állnak majd: egyrészt megírjuk, mit láttunk, hallottunk, tapasztaltunk aznap a Titanicon, másrészt másnapra szóló filmajánlókkal próbálunk rendet vágni a filmek tengerében. Végül mindezek lezárásaként egy összegző beszámolót is tervezünk. 
Mindent, amit (még) tudni akarsz a Titanicról: ...megtalálsz a fesztivál saját honlapján, azaz a www.titanicfilmfest.hu címen.
 
 
 
fürkész
2011.04.05
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
18:15
Nevettess vagy meghalsz
finn történelmi film, 2018
18:30
Kislány a küszöbön
német vígjáték, 2011
18:45
Bűnvadászok
olasz akcióvígjáték, 1977
18:45
Lány
belga rövidjátékfilm, 2018
18:55
Örök lányok
amerikai vígjáték, 2002
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.