Womb - Méh

est.hu:
6/10
|
olvasói
8/10 (17)
Fliegauf Benedek, a Rengeteg és a Dealer direktora az utóbbi években a hagyományos, cselekményes nagyjátékfilmek helyett más formák felé fordult, lásd a 2007-es, Tejút című, Locarnóban díjazott kísérleti alkotást és a 2008-ban bemutatott halálközeli dokut, a Csillogást.
Meglepő módon azonban a rendező első angol nyelvű munkája, az Eva Green (Álmodozók, Casino Royale) főszereplésével forgatott Womb ezer szállal kapcsolódik ezekhez a művekhez is – főleg a Tejúthoz, hiszen ahhoz hasonlóan meditatív és hipnotikus. A filmben jellemzően még a halálos autóbaleset jelenete is feszültségtől mentes momentum.
 
Ebben a tragédiában veszíti el élete szerelmét, Thomast (akivel már gyerekkorukban egy életre szóló kapcsolat alakult ki köztük) Rebecca. A gyászoló nő úgy dönt, úgy dolgozza fel a veszteséget, hogy klónozza és saját maga szüli meg a férfit, majd gyermekeként felneveli. 
 
A klónozás témája ellenére a Womb nem hipermodern, hanem kifejezetten időtlen közegben (nagyrészt egy tengerparton) játszódik. A szemlélődő hozzáállás mellett pedig a Tejút képei is visszaköszönnek benne: gyakoriak a horizontálisan a felénél vagy a kétharmadánál elmetszett totálok, melyek a legtöbbször a természeti környezetet, a tájat ábrázolják. 
 
Az egyetlen bizarr csúcspont felé tartó új mű további párhuzama a Tejúttal, hogy ahhoz hasonlóan működik, azaz ha már az elején bele tudunk helyezkedni a világába, nagyot üthet és jó időre magához láncol, ha viszont nem, akkor sajnos kifejezetten esetlennek, urambocsá, dilettánsnak tűnik. 
fürkész
2011.04.06
|
Womb
francia-magyar-német filmdráma, 107 perc, 2010
Rebecca és Thomas gyerekkori jó barátok, akik tizenkét év kihagyás után újra találkoznak, egy pár lesznek, de a fiú meghal egy balesetben. A lány aztán megszüli a klónját...
Forgalmazza: Mozinet
Bemutató: 2011. április 7.
(10 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.