Kedvenc helyek

Isten Háta Mögött: Ű

est.hu:
9/10
|
olvasói
9/10 (11)
[ alternative / experimental / rock ] A Közkút című kvázi beharangozó dal hallatán csupán azon Isten Háta Mögött-szimpatizánsok nyúltak a fater szívgyógyszere után, akik a Rosenkreutz kémiai menyegzője óta eltelt időt valamiféle kísérleti kóma stádiumban töltötték.
Már a legutóbbi kiadvány, a Kényelmetlen lemez is arról tanúskodott ugyanis, hogy a zenekar vízválasztóhoz érkezett. Még akkor is, ha Pálinkás "Palika" Tamás frontember nyilatkozatai szerint ennek ők a legkevésbé sem voltak tudatában. (Akinek akár csak egyszer is volt szerencséje élőben látni a csapatot, annak vélhetőleg eszébe sem jutna megkérdőjelezni ezen állítás igazságtartamát.)
 
Hogy Bokros Csaba gitáros távozása mennyiben játszott szerepet a zenei irányváltásban, azt nehéz lenne eldönteni. Tény azonban, hogy az Ű - melynek címét egy chatelés közben elgépelt karakter ihlette - minden eddiginél összeszedettebb, befogadhatóbb album. Mindemellett a dalok hallatán aligha lehet kétségünk afelől, hogy ezek a témák bizony ugyanúgy zsigerből születtek, mint a Közelítő távolító-jellegű kaotikus himnuszok. És bár súlyos gitártémákból, Tool-os basszusokból és zajongásból ezúttal sincs hiány, tény, hogy a billentyűk, a vonósok és az elektronikus betétek szerepe felerősödött. A Hídavatás című nyitódal pl. kapásból kiérdemli a progresszív pop jelzőt, akárcsak a lírai Áttételes, mely egyértelműen az album egyik csúcspontja.
 
A hagyományos art rock (avagy - zivataros idők szóhasználatával élve - bölcsészmetál) vonalat kizárólag egyetlen szerzemény, a Várj, míg felkel majd a nép képviseli, a Szerető, A leányzó fekvése és a Mindenki áll-kaliberű dalok pedig a Jósolni bélből slágeres dallamait idézik. Palika védjegyszerű dalszövegeinek elemzésére ezúttal sem vállalkoznánk, annál is inkább, mert ezen sorokat sokkal inkább csak átérezni lehet, mintsem megérteni.
 
Az Ű újfent megnyugvást nyújthat azoknak, akik az egyéni ízeket és újító hangzásokat hiányolták a hazai alternatív zenék színteréről.
kirsch
2011.04.06
|


Játék
Tíz éve született a zenekar a Magyar Színház büféjében és szilveszterkor léptek fel együtt először „jelmeztelenül”.
A héten még látogatható a szürrealista kiállítás az MNG-ben. A szürrealista mozgalom Magritte-tól Dalíig. Válság és újjászületés 1929-ben. #salvadordali #renemagritte #szurrealista #szurreal #kiallitasajanlo #kulturalisajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.