Titanic: péntekre ajánljuk

Április 8-án, pénteken megkezdődik az április 16-ig tartó 18. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. Ahogy már írtuk, a Titanickal együtt mi is kihajózunk, és az első naptól kezdve napi beszámolókkal jelentkezünk. Addig is a következőket ajánljuk a fesztivál első napjára.
Pénteken a mustra nyilvános programjában tíz filmet vetítenek, s közülük is kiemelkedik az alábbi három. A Toldiban a késő délutáni műsorsávban, 17.45-ös kezdettel kerül sor a Sex & Drugs & Rock & Roll, egy zenés életrajzi mű bemutatására. Mat Whitecross (a Guantánamo társrendezője) alkotása a hetvenes évek legendás brit zenei figurájáról, Ian Dury énekes-dalszerzőről, az Ian Dury and the Blockheads nevű (poszt)punk/pub-rock együttes frontemberéről szól. A film egyik érdekessége, hogy forgatókönyvét a magyar származású Paul Viragh jegyzi, a másik pedig, hogy a magyar néző által korábban jórészt csak Gollamként, majomjelmezben, esetleg mellékszerepekben látott Andy Serkis formálja meg benne Duryt – kétségtelenül pályája alakítását nyújtva. 
 
Szintén zenei (de vigyázat: komolyzenei!) témájú a Juan, amit pénteken este 7-kor tűznek műsorra az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Mozart Don Giovannija laza modernizált adaptációjában a főhős, Juan a nőket használó, majd eldobó playboy. A cselekményt az alkotók 24 feszült órába sűrítették, melyben hangsúlyos szerepet játszik egy perverz „mestermű” és az eredeti operában is szereplő gyilkossági ügy is. Ennek eredményeként ismét a szexualitás pusztító ereje kerül a középpontba. S mivel a művet Budapesten forgatták (az operatőr a Johannát, a Fehér tenyért és a Bibliotheque Pascalt is fényképező Nagy András volt), azt is megnézhetjük, hogy fest korunk Don Giovannija a 3-as metrón. 
 
Végül késő estére a Toldiban bemutatandó japán bűnfilmet, a Hideghalat ajánljuk, 22 órás kezdettel. Sono Shion állítólag megtörtént eseményeken alapuló munkája – ha nem a modern Japánban játszódna – akár „átlagember bajban” tematikájú film noir is lehetne, hiszen egy szürke kisember, a trópusi halakat áruló Shamoto kerül benne pácba. Lánya bolti tolvajlási ügye kapcsán megismerkedik egy férfival, Muratával, akiről azonban – miután családi házi baráttá válik – kiderül, hogy pszichopata sorozatgyilkos. Ráadásul arra kényszeríti Shamotót, hogy cinkosává váljon következő akciójában. A Titanic nem túl meglepő módon az Extrém Ázsia nevű szekcióba sorolta a Hideghalat, mely nyugati kritikusai szerint társadalmi szatíraként is megállja a helyét, és fontos megállapításokat tartalmaz az emberi természetről magáról – emellett azonban természetesen fordulatos műfaji darabként is kiválóan működik.
 
 
 
fürkész
2011.04.07
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
18:15
Nevettess vagy meghalsz
finn történelmi film, 2018
18:30
Kislány a küszöbön
német vígjáték, 2011
18:45
Bűnvadászok
olasz akcióvígjáték, 1977
18:45
Lány
belga rövidjátékfilm, 2018
18:55
Örök lányok
amerikai vígjáték, 2002
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.