Titanic: szombaton láttuk, vasárnapra ajánljuk

Kellemes meglepetés és keserű csalódás egyaránt várt ránk a Titanic Filmfesztivál második napján, szombaton. Egy háborús doku után egy ifjúkori iráni borongást vizsgáltunk be, majd következett a srác, akiért nem voltunk annyira oda.
Az Armadillo háború dokumentumfilm Afganisztánból, egy dán katonai támaszpontról (ez a címbeli Armadillo). A direct cinema módszerét követő mű kronologikusan dokumentálja a fiatal katonák hónapjait a búcsúbulitól kezdve a bevonuláson és kiutazáson át a háborús mindennapokig és a hazatérésig. A film bemutatja az olyan rutincselekvéseket, mint a helyiekkel való kapcsolattartás, de ott van a hősök oldalán a bevetések idején, sőt még a tűzharcban és a konkrét gyilkolás alatt is. A hatáskeltő eszközök (pl. az igen hatásos kísérőzene és vágás, illetve a gyönyörű fényképezés) miatt és mivel a szereplők egy-két jelenettől eltekintve egyáltalán nem vesznek tudomást a kamera jelenlétéről, nem reagálnak rá, az Armadillo egészen olyan, mintha nem dokumentum-, hanem játékfilm lenne. Ezért vagy más miatt, mindegy is, de rendkívül erős anyag. 
 
Az Esős évszakok című versenyfilm a Négyszáz csapás modern, iráni verziója. Főhőse azonban egy igen ellenszenves figura, a válófélben lévő szüleit párhuzamosan sarcoló, az ételt a kukába dobó, érzelmileg határozottan tompa fiú, Sina. A hatalmas pácba keveredő srác (a problémát a sztori későbbi pillanatában pontosítják) a cselekmény nagy részében csak teng-leng. Az Esős évszakokból szinte süt a spleen – és ennél sokkal többet sajnos nem is nyújt. 
 
Amilyen lelkesen ajánlgattuk többször mi magunk is, olyan nagy csalódást okozott az Odavagyok ezért a srácért című kísérleti/amatőrfilm. Zachary Oberzan kevesebb mint 100 dollárból, saját lakásában megvalósított egyszemélyes projektje a fergeteges trailer után kifejezetten kellemetlen élmény. Habár van néhány vicces momentuma (a forgatókönyvíróként, rendezőként, operatőrként, vágóként, színészként stb. egyaránt tevékenykedő alkotó egymaga játssza el a film minden szerepét – például a nőket és a kutyákat is), meglehetősen ingerszegény és – mivel nagyon akkurátusan leköveti David Morrell Rambo (First Blood) című regényét – még másfél órás játékidejével is kínkeservesen hosszú. 
 
Az Armadillót április 11-én, hétfőn 19 órakor és április 16-án, szombaton 17-kor nézhetitek meg az Urániában (mindenképpen ajánljuk), az Esős évszakok április 14-én, csütörtökön 16 órakor látható a Kinóban, az Odavagyok ezért a srácért pedig április 13-án, szerdán 18.30-kor lesz még műsoron a Toldiban (de ezt senkinek sem ajánljuk). Április 10-re, vasárnapra elsősorban a Morgen című alkotást javasoljuk, Marian Crisan munkáját, a román újhullám egy újabb remekét. A román-magyar határon játszódó, számos magyar színész közreműködésével készült filmben egy pecázó román biztonsági őr „törököt fog”, aki mindenképpen át akar jutni a határon – az akció azonban mindig holnapra (morgen) halasztódik. A művet 19.30-kor vetítik az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
 
 
 
fürkész
2011.04.10
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
18:15
Nevettess vagy meghalsz
finn történelmi film, 2018
18:30
Kislány a küszöbön
német vígjáték, 2011
18:45
Bűnvadászok
olasz akcióvígjáték, 1977
18:45
Lány
belga rövidjátékfilm, 2018
18:55
Örök lányok
amerikai vígjáték, 2002
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.