Titanic: vasárnap láttuk, hétfőre ajánljuk

A 18. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál harmadik napja, április 10., vasárnap az egyéni színészi csúcsteljesítményeké volt. A menekülő tálibon és a rokkant rockénekesen kívül egy ócska thrillert is láthattunk Csodagyerek címmel.
A Négy éjszaka Annával rendezője, a lengyel Jerzy Skolimowski az amerikai Vincent Gallóval a főszerepben forgatott háborús thrillert, ami tavaly Velencében a zsűri különdíját és a legjobb színésznek járó elismerést is elnyerte. Az Ölésre ítélve című filmben egy tálib férfit – miután meggyilkolt három amerikai katonát – a hadsereg Afganisztánból egy kelet-európai fogolytáborba szállít. Egy közlekedési balesetnek köszönhetően hősünk sikeresen megszökik, ám az igazi megpróbáltatások még csak ezután várnak rá: ismeretlen, hóval borított, erdős terepen kell menekülnie üldözői elől... A műben az a visszás helyzet áll elő, hogy elvileg a gyilkos főhőssel kell azonosulnunk, hiszen végig vele vagyunk, ám eközben olyan borzalmakat tesz meg, ami miatt mégsem tudunk együttérezni vele. Az Ölésre ítélve így elég igénybe vevő, mondhatni kényelmetlen élmény, amit azonban mindenképpen látni kell – ha másért nem, hát azért, hogy megnézzük, hogy kellett volna az igencsak túlértékelt, szintén egy szélsőséges helyzetbe került magányos hős hányattatásait követő 127 órát megvalósítani. Valahogy így, ahogy Skolimowski: a szétzenélt, szétszabdalt látvány- és hatásorgia helyett komoran és szótlanul, pusztán a lecsupaszított emberi drámára koncentrálva. 
 
A Skolimowski-alkotással ellentétben rejtély, hogy kerül az amerikai Csodagyerek a Titanic programjába. A másik én férfi verziójában egy Sean nevű fiatalember nem képes túltenni magát azon, hogy édesanyját a szeme láttára ölték meg még kisfiú korában. Kilenc évvel a történtek után önbíráskodó éjszakai hőst játszik, ám hamarosan találkozik egy rátermett nyomozónővel. Ez a sematikus megoldásokkal élő kliséparádé semmivel sem több, mint egy B-film – így épp ennyire érdekes és épp ennyit is ér. A Sex & Drugs & Rock & Roll a két már tárgyalt mű közül az Ölésre ítélve címűre emlékeztet, amennyiben szintén egy egyéni színészi csúcsteljesítményt csodálhatunk meg benne. Andy Serkis, aki korábban jórészt csak CGI-álcába vagy majomjelmezbe bújva (esetleg mellékszerepekben) jelent meg a nagyvásznon, ezúttal végre főszerepben, ráadásul saját arccal és mimikával formálhatta meg Ian Duryt, a legendás angol punk énekest. Rajta igazán nem múlt, hogy a film nem lett tökéletes. 
 
A Guantánamo társrendezője, Mat Whitecross talán a tartalomhoz akarta igazítani a formát azzal, hogy az előadó zaklatott életvitelét rendkívül kaotikusan jeleníti meg (a flash-backekkel tagolt cselekményt minden bevezetés nélkül, a legváratlanabb pillanatokban szakítják meg koncertjelenetek, ezenkívül vannak a filmben animációs és klipbetétek, trükkfelvételek, sőt egy másik alkotásból származó részletek is). Ez azonban rossz megoldásnak bizonyult, mert elidegeníti a nézőt. Nem tudunk közel kerülni a főhőshöz: a végén semmivel sem tudunk róla többet, mint az elején, pedig 2 óra lett volna rá. Aki nem hiszi, az sajnos a Titanicon már nem járhat utána, mert a Sex & Drugs & Rock & Rollnak lezajlott mindkét vetítése. Az Ölésre ítélve ezzel szemben még két alkalommal nézhető: április 11-én, hétfőn 21 órakor, illetve április 15-én, pénteken 18 órakor az Urániában; a Csodagyereket pedig április 12-én, kedden 19 órakor vetítik a Toldiban. Az Ölésre ítélve mellett április 11-re, hétfőre a Mezítláb című francia művet ajánljuk (16 óra, KINO), melyben két gyönyörű és tehetséges színésznő, Diane Kruger és Ludivine Sagnier jutalomjátéka látható, továbbá a Határfigyelők című dokut (18.30, Örökmozgó), ami némi humortól sem mentesen mutatja be az amerikai-mexikói határt felügyelő önkéntes csodabogarakat.
 
 
 
fürkész
2011.04.11
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
18:15
Nevettess vagy meghalsz
finn történelmi film, 2018
18:30
Kislány a küszöbön
német vígjáték, 2011
18:45
Bűnvadászok
olasz akcióvígjáték, 1977
18:45
Lány
belga rövidjátékfilm, 2018
18:55
Örök lányok
amerikai vígjáték, 2002
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.