Kedvenc helyek

Elbúcsúzni rossz dolgoktól - Bikini

Elmúlt illúziók címmel megjelent a Bikini 22. nagylemeze tíz vadonatúj szerzeménnyel. Németh Alajossal, azaz Lojzival beszélgettünk az új anyagról, a közelgő harmincéves évfordulóról és kiderítettük azt is, miért nem szereti a 6-os villamost.
- Mit szeretsz és mit nem Budapestben?
 
- Az egész város atmoszférája nagyon klassz. Amikor az ember átjön a Margit hídon és felnéz a várra, a több száz-, ezeréves munka mind tetten érhető… Amit nem szeretek, az leginkább az, hogy még mindig piszkos és erőszakos. A 6-os villamos már nem olyan biztonságos, mint mondjuk a ’60-as években. Nagyon sok a munkanélküli és a kéregető, akik egyre agresszívabban kéregetnek, és az ember néha már nem érzi biztonságban magát a tömegközlekedési eszközökön. Ezen kívül még mindig sok a kutyaürülék az utcákon. 
 
- Nem mondod, hogy szoktál a 6-os villamoson utazni? 
 
- Dehogynem! Miért kéne mindig autóval menni? Ha valahova el lehet jutni tömegközeledéssel, akkor miért ne mennék azzal, egyrészt így nem szennyezem a várost, másrészt gyakran hamarabb odaérek. 
 
- A napokban jelent meg legújabb lemezetek, Elmúlt illúziók címmel. Nem sugall kiábrándultságot ez a cím? 
 
- Azt gondolom, ha beszélni akarunk az élet dolgairól, akkor meg kell említenünk olyan nem feltétlenül jó érzéseket, mint amikor elmúlnak illúziók. Azért lett múlt időbe téve, mert bizonyos dolgokat tényleg elmúltnak tekinthetünk: a gyerekkorunkat, azokat a szerelmeket, amik nem jönnek vissza, de még azokat a politikai élményeket is, amik, hál’ istennek, elmúlni látszanak. Szerintem ez egy nagyon találó cím, mert elbúcsúzni rossz dolgoktól, akár még felemelő is lehet. 
 
- Akkor ez egy személyes album? 
 
- Egy alkotó mindig a saját életén keresztül látja a világot, más szemével nem is lehet ítélkezni. Ez az alkotás egyik alapeleme és lényege. A dalok nagy részét gyerekkorom óta egyes szám első személyben írom. 
 
- De most már nem csak egyedül írod a dalokat. 
 
- Igen, ezek közös rezgések. Az hogy egy zenekarban játszunk, egy buszban utazunk, és a nap 24 órájából 14-et együtt töltünk, nagyon összekovácsol mindenkit. Találtam nagyon tehetséges fiatal zenészeket, és el kell mondjam, hogy bár elég sok felállása volt már a Bikininek, talán a mostanit szeretem a legjobban. Nagyon szinkronban vagyunk Lukács Petával, a gitárosunkkal, aki fantasztikus zenész és nagyon jó alkotó is. Ő úgy ír, mintha a kezdetektől velünk játszott volna.  
 
- Az Őrzöm a lángothoz képest milyen az új anyag? 
 
- Az Őrzöm a lángot egy kicsit zúzosabb volt, talán a 2006. októberi események miatt, abba méreg és düh is keveredett, míg ezen a lemezen inkább a szeretet, a féltés, a holnaptól való félelem jelenik meg. Az ember félti a jövőt, mert minek dolgozunk, építünk valamit, ha azt a másik kezünkkel leromboljuk. Ez egy kicsit líraibb lemez komolyabb, nyugodtabb dalokkal. Olyan anyag, ami igazából egységében működik, és együtt jó meghallgatni.  
 
- Mennyire előfutára a lemez a 30 éves évfordulónak, amit jövőre ünnepel majd a Bikini? 
 
- Pont annyira, mint az előző 21. Ez a lemez talán csak egy kis korona, mondhatjuk, hogy a B betű feletti korona, de erre is jön majd egy másik, hiszen jövőre, még a nagy jubileumi sportarénás buli előtt, szeretnénk még egy lemezt kiadni. Muszáj előre nézni, és nem hátrafelé ámuldozni azon, hogy „jaj, istenem, milyen jó lemezt csináltunk!” Mindig azon kell gondolkozni, hogy tudunk ennél még jobbat. 

A zenekart itt láthatod élőben:  

- április 21., SYMA Csarnok – Zen Aid for Japan, segélykonert Japánért 
- április 25., Zöld Pardon  
 
2011.04.11
|


Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.