Titanic: hétfőn láttuk, keddre ajánljuk

Egy nagyszerű versenyfilm (a szlovák-cseh A ház) és egy abszurd fekete komédia (a Stellan Skarsgard főszereplésével készült norvég Hajszál híján úriember) villanyozta fel a közönség napját hétfőn a 18. Titanic Filmfesztiválon.
A ház egy szlovák család hétköznapjairól mesél, középpontban a kisebbik lánnyal, Evával. A végzős gimnazista szinte naponta segít apjának azt a házat építeni, amit a férfi neki (egy másikat meg a nővérének) húz fel, szinte megszállottan. Imrich, az apa azonban nagyobbik lányával már nem is áll szóba, és a legjobb úton halad afelé, hogy Evával is ugyanez a helyzet álljon elő. Nagyon úgy tűnik hát, hogy a két építmény nem válik otthonná, csupán ház marad, amit a kérlelhetetlen férfi tulajdonképpen saját magának épít. Eva – aki egyébként világot látna és Londonba készül, ha apja hagyná – az otthoni szeretetlen légkörből egy új kapcsolatba menekül... Zuzana Liová filmje a lehető legtisztábban és legegyszerűbben, puritán formanyelven tárja elénk szomorkás, de egyáltalán nem kilátástalan és tragikus történetét. 
 
A csendes, visszafogott A házzal szemben a Hajszál híján úriember olyan mű, mely többször is hangos nevetésre fakasztja a nézőt. Az abszurd és fekete humorral egyaránt dolgozó bűnügyi komédia a börtönből frissen szabadult Ulrikról szól, aki gyilkosság miatt 12 évet ült. Miután kikerül a rács mögül, első útja egykori főnökéhez, egy kispályás gengsztervezérhez és csicskásához vezet. A főnök szállást (igaz, elég szegényeset) és állást is szerez Ulriknak, aki felkeresi volt feleségét és fiát is, majd csakhamar különféle nők is elkezdenek legyeskedni körülötte (ha nem is a legjobbak). Úgy tűnik, a férfi élete sínre kerül, ám a főnök nagyon erőlteti, hogy álljon bosszút (véglegeset) azon az emberen, aki annak idején feladta a rendőröknek. Ulriknak viszont semmi kedve hozzá... A Hajszál híján úriember a műfajhoz képest elég kevés akcióval (érdemi dolgok csak a film elején és végén zajlanak), ám annál több apró és mulatságos történés bemutatásával ábrázolja a főhős tengés-lengését. 
 
Hans Petter Moland műve az életünket ugyan nem fogja felkavarni, de határozottan kellemes szórakozást nyújt – hamarosan a nagyközönség számára is, hiszen az alkotást április 14-én hivatalosan is bemutatják a magyar mozik. Aki mélyebb élményekre vágyik, A házat a Titanicon április 14-én, csütörtökön 18 órakor nézheti meg a Kinóban. Április 12-re, keddre pedig a Dogma-(társ)alapító dán alkotó, Thomas Vinterberg (a Születésnap és a Kedves Wendy! rendezője) új művét, a Submarinót ajánljuk, melyben egy zűrös testvérpárt ismerhetünk meg, akiket súlyos múltbeli események kísértenek, és akiket egy újabb tragédia hoz ismét össze (19 órakor játssza az Uránia). Másik ajánlatunk a Perrier vérdíja című ír-angol akciókomédia (21.15, Toldi), amiben olyan sztárok játszanak egymással halálos fogócskát, mint Cillian Murphy, Brendan Gleeson vagy Jim Broadbent – a Gleeson által alakított Perrier egy súlyos baklövés miatt konkrétan vérdíjat tűz ki a Murphy által megformált főhős fejére, aki így apjával (Broadbent) és szerelmével menekülni kényszerül.
 
 
 
fürkész
2011.04.11
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
18:15
Nevettess vagy meghalsz
finn történelmi film, 2018
18:30
Kislány a küszöbön
német vígjáték, 2011
18:45
Bűnvadászok
olasz akcióvígjáték, 1977
18:45
Lány
belga rövidjátékfilm, 2018
18:55
Örök lányok
amerikai vígjáték, 2002
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.