Titanic: szerdán láttuk, csütörtökre ajánljuk

A mustra hatodik napján, szerdán egy (nem jó értelemben véve) meghökkentő versenyfilmet, a kanadai Curlinget és egy Marilyn Monroe ihlette bájos (de tényleg!) francia krimit, a Pu-pu-pi-dút láthattuk a 18. Titanic Filmfesztiválon.
A Curling egy különös apa és 12 éves lánya története. Jean-Francois a világtól elzárva neveli a gyereket: nem járatja például iskolába sem. Ezzel együtt elég békésen élnek, még van néhány barátjuk is (például annak a bowlingpályának a főnöke, ahol az apa dolgozik), sőt új emberekkel (a bowlingpálya új alkalmazottjával, egy, a hajszínét állandóan váltogató fiatal lánnyal) és új dolgokkal is (a címben szereplő curling nevű sporttal) megismerkednek. Denis Côté alkotása minimalizmusával és abszurd humorával egy darabig olyan, mint Aki Kaurismäki művei, később azonban súlyosan alulmarad a finn mester munkáival szemben. Ahogy egyre inkább teret nyernek benne a morbid elemek, a magyarázat, előzmény és következmény nélkül maradó események, a hősök tetteinek motivációi pedig egészen a végéig homályban maradnak, a film úgy kerül egyre távolabb a nézőtől. 
 
Bővelkedik a fura figurákban a Pu-pu-pi-du című francia krimi is, mely hangulatával és egy távoli kisvárosban magánnyomozósdit játszó kívülálló férfi főhősével nagyban emlékeztet a tavalyelőtti Titanicon vetített Csontdarálóra. A Pu-pu-pi-dúban tulajdonképpen két olyan ember kapcsolatának alakulását figyelhetjük, akik soha az életben nem találkoztak egymással – főleg, miután egyikük már halott. Franciaország leghidegebb városkájába érkezik az egykor sikeres krimiszerző, David Rousseau, akit mostanában elkerül az ihlet. A környéken pont akkor találják meg a helyi „szépségkirálynő” és médiasztár, a magát Marilyn Monroe reinkarnációjának képzelő Candice holttestét. Az esetet öngyilkosságnak minősítik, ám Rousseau biztos benne, hogy tévednek. Nyomozni kezd az ügyben, és ennek során egyre többet derít ki Candice múltjáról és személyiségéről. Több párhuzamot is felfedez például a nő és Monroe sorsa között... 
 
A Curlinget a fesztivál utolsó napján, április 16-án, szombaton 16 órakor nézhetjük még meg a Kinóban, a Pu-pu-pi-du viszont sajnos már nem lesz látható a Titanicon. A mustra április 14-i, csütörtöki napjára pedig szintén van ajánlatunk. 18.30-kor adják a Toldiban A romlás virágai című francia filmet, mely a közelmúltbeli iráni zavargások témáját dolgozza fel, egy alakuló szerelemmel és az internet csodáival szoros összefüggésben. A teheráni Anahita Párizsban beleszeret egy szimpatikus fiúba, ám ez nem akadályozza meg abban, hogy folyamatosan figyelemmel kísérje a hazájában történteket. A műben óriási szerep jut a közösségi oldalaknak, videomegosztó portáloknak, a chatelésnek – akár úgy is, hogy utóbbit belekomponálják a képbe. Ajánljuk még A Gonosz papja című finn thrillert (20.30, Örökmozgó): Olli Saarela művében egy olyan sorozatgyilkos után nyomoznak, aki a helsinki metróállomásokon szedi áldozatait. Tekintve az elmúlt pár év rendkívül színvonalas skandináv bűnügyi filmes kínálatát, minden okunk megvan rá, hogy bizalmat szavazzunk egy újabbnak.
 
 
 
fürkész
2011.04.14
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
18:15
Nevettess vagy meghalsz
finn történelmi film, 2018
18:30
Kislány a küszöbön
német vígjáték, 2011
18:45
Bűnvadászok
olasz akcióvígjáték, 1977
18:45
Lány
belga rövidjátékfilm, 2018
18:55
Örök lányok
amerikai vígjáték, 2002
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.