Titanic: csütörtökön láttuk, péntekre ajánljuk

Egy svéd alkotópáros által jegyzett versenyfilmet, a Vadembert és egy német krimi/thrillert, az Ulrich Thomsen szereplésével készült Néma csöndet láthattuk csütörtökön, a mustra hetedik napján a 18. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon.
A Vadember négy fiatal egymással összefüggő történetét meséli el. Az egy vidéki kisvárosban tengődő figuráknak egytől egyig siralmas az életük: a börtönviselt Kim és az egykedvű(nek tűnő) Susanne valami többre, másra vágyik (a fiú rendes állást, házat, családot akar, de barátnője otthagyja, apja pedig próbálja visszarántani a bűn világába; a lány rúdtáncos szeretne lenni), Jesper állandóan le van égve, egy buszban lakik, a betevőt netes melegpornóval próbálja összeszedni, és ott van még Ylva, aki épp most fedezné fel a szexualitást, de bigott vallásos családja lelkiismeret-furdalást kelt benne emiatt. A Vadember komor, nyomasztó hangulata (melynek kialakításában a cselekmény mellett a vészjósló, fenyegető zenének van a legnagyobb szerepe) azt sejteti, hogy bármely pillanatban történhet valami súlyos tragédia – erre viszont egészen a film végéig kell várnunk. 
 
Szintén kiemelt jelentősége van a hangkulisszának a Néma csönd című német krimi/thrillerben, melyben egy 23 évvel korábbi bűntettel összekapcsolódó gyilkosság ügyében nyomoznak. A rendőrökön (a múltbeli nyomozás nemrégiben nyugdíjazott vezetőjén és egy felesége halálát feldolgozni képtelen nyomozón, aki az aktuális esetet kutatja) kívül megismerjük magát a gyilkost és bűntársát, utóbbi családját, az első áldozat (egy 11 éves, megerőszakolt és meggyilkolt kislány) felejteni nem tudó édesanyját és a második megölt gyerek szüleit is. A több párhuzamos szálon futó cselekmény, a bűnügy múltba vezető titkai, az erős atmoszféra és a hősök lelkiállapotának kivetüléseként (is) működő tájképek miatt a Néma csönd nagyon hasonlít a 2008-as Titanic fődíját elnyert Vérvonalra. A képeken kívül pedig a filmben igen hatásos a hangkezelés is: a kulcsjelenetekben szinte fülsiketítőre erősített egynemű zene és ingerlő zajok gondoskodnak róla, hogy a nézőt a zsigerekig megrázzák a látottak (hallottak). Emellett a végén felvetődik annak kérdése is, hogy fontos-e egyáltalán az igazság kiderítése, vagy elég, ha egy igazságot ismerünk. 
 
A Vadembert április 14-én, este 8-kor a Kinóban vetítik még a fesztiválon, viszont sajnos a Néma csöndnek már nem lesznek előadásai. A Titanic április 15-i, pénteki (utolsó előtti) napjára az egyik ajánlatunk mindenképpen a „meglepetésfilm”, amit 20 órakor vetítenek a Toldiban, és amiről egyelőre csak annyit tudni, hogy „erős irodalmi alapokkal rendelkező műről van szó, szerte a világon erősödő kult státussal”. Ezenkívül ígéretesnek tűnik a Zonad is 16.30-kor a Kinóban. Az Oscar-díjas Egyszer alkotóinak új filmjében egy ír család fényes piros űrhajósruhába öltözött idegent talál eszméletlenül kiterülve a nappaliban. Ő Zonad, aki a látszat ellenére nem űrutazó, csak egy alkoholista, aki megszökött a rehabról... Az őrült sztori és a képek alapján a film vagy nagyon jónak, vagy nagyon rossznak ígérkezik, szóval bátraké a szerencse!
 
 
 
fürkész
2011.04.15
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
18:15
Nevettess vagy meghalsz
finn történelmi film, 2018
18:30
Kislány a küszöbön
német vígjáték, 2011
18:45
Bűnvadászok
olasz akcióvígjáték, 1977
18:45
Lány
belga rövidjátékfilm, 2018
18:55
Örök lányok
amerikai vígjáték, 2002
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.