Kedvenc helyek

Nostalgia 77: The Sleepwalking Society

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (2)
[ funk / jazz / soul ] Az élet szépséges pillanatainak teret és a kevésbé szépséges pillanatoknak ráncfelvarrást, zsírleszívást és botox-injekciókat megszavazó The Sleepwalking Society barátságos és a véleménykülönbségeket részletgazdag hangok között feloldó anyag, szépséges hangszerekkel és szépséges énekesnővel.
Benedic Lamdin lassan tíz éve működő stúdióprojektje a hiphop és az erőteljesebb funk irányaiba is tartott már, de a The Sleepwalking Society című lemezen Josa Peit énekesnőnek, a finomra hangolt, jazzes és bluesos formáknak illetve a ringató nyugalomnak osztja a fontosabb szerepeket. A konfliktusokat maga mögött hagyó korongon békés fúvósok, barátságos dobok és kerekded dallamokat hozó gitárok vezetnek a relaxáció puhasága felé.
 
Az albumot indító Sleepwalker csillogósra polírozott hangszerei - külön kiemelve a rezeseket és a Hammond orgonát -, a puha kenyeret kenegető vonósokkal támogatott Beautiful Life vagy a noiros hangulatokat festegető When Love Is Strange folyamatosan Lamdin részletekre figyelő aprólékosságát és az eszközökbe vetett végtelen hitét húzza alá.
 
Az elemi tisztasággal szóló hangszerektől - Josa Peit tulajdonképpen kifogástalan jelenlétén keresztül - a formás dallamokig kevés dologba lehetne belekötni a The Sleepwalking Society kapcsán, egyedül talán az indulásnál megfogalmazott erőből veszít a vége felé, de nem azért, mert az egyes dalok nem teljesítik a nekik szánt feladatokat, egyszerűen csak békésebb vidékeken zajlanak a történések - így viszont ritkábban érkeznek a kivételesen karakteres pillanatok.
 
A The Sleepwalking Society világában nincs fájdalom, legfeljebb csak a fájdalom emlékei, amit meg ugye annak rendje és módja szerint megszépített az idő. Ha a szombat koradélután folyamán, a frissen nagytakarított lakásban szeretnénk könnyen emészthető, de azért okos hangokat figyelni, ez az album minden további nélkül rendelkezésre áll.
spéter
2011.04.27
|


Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.