Kedvenc helyek

Besh o droM: Kertünk alatt

est.hu:
8/10
|
olvasói
7/10 (5)
[ folk / world music ] Az idén tizenkét éves Besh o droM hat év hallgatás után jelentette meg új nagylemezét, mely a Kertünk alatt címet kapta, és semmivel sem haloványabb munka, mint a 2000-es bemutatkozás (Macsó hímzés) vagy az azt követő remek albumok (Nekemtenemmutogatol, Gyí!, Ha megfogom az ördögöt...).
A zenekar alapításakor a legkülönfélébb műfajok (jazz, funky, punk, népzene) felől érkeztek zenészek a Besh o droMba, ez a stiláris sokszínűség pedig markáns nyomot hagyott a dalokon: nem konvencionális, az újításokat elutasító népzene ez, hanem játékos, innovatív, az életerőtől szétcsattanó nóták, melyek a world stage-eken ugyanúgy helytállnak, mint a popszínpadokon.  
Az új kiadványon szokás szerint a magyar és cigány népzene keveredik, moldvai, mezőségi, őrkői dalok találkoznak balkáni muzsikákkal, de elektronika és rock is buzog benne, ahogy arra már a korábbi felvételeken is volt példa. Van, hogy drumandbass ritmusra dubstep hangok tornyosulnak, megidézve a Space Besh o droM projektet, melynek K-Roy tragikus halálával vége szakadt, de van Kispál és a borzos alter-rock dal is. A tánc persze egy percre sem áll le, és miközben a mozgékonyabb hallgatókat teljesen kiüti a felhozatal, fel is tölti őket lelki erővel.
 
A Kertünk alatt esszenciális dalcsokor a zenekartól. Akiben nem mozdít meg valamit, abban nincs is minek megmozdulnia. Mindenkit nyitottságra tanít, hiszen maga népzene sem egy zárt műfaj, hanem izgalmas játszótér, főleg, ha ilyen kreatív zenészek népesítik be.
fejes
2011.05.07
|


Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.