Kedvenc helyek

„Szinte minden összepasszolt” - Bérczesi Róbert

Felpörögtek a dolgok Bérczesi Róbert háza táján. Május végén megjelentet egy feldolgozáslemezt, majd visszatér a hiperkarma. Kívánhatunk-e ennél szebb nyarat?
- Van egy saját projected, ami a napokban fog révbe érni...
 
- "emléxel?" címmel készítettem egy feldolgozás lemezt, amely körülöleli a ’40-es ’50-es évek régi tánczenéitől kezdve a ’80-as évek undergroundján keresztül – lásd például Európa Kiadó, Bizottság, Kispál és a Borz – mindenféle korszakok és stílusok zenéjét. Ez május 30-án fog megjelenni, ami egybe esik a lemezbemutató koncert napjával. A helyszín a Gödör lesz, és a belépőjegy mellé minden látogató kap egy sorszámozott, dedikált példányt. 
 
- Kikkel dolgoztál együtt ezen az albumon? 
 
- A zenekar neve Én meg az Ének, és a hiperkarma tagjai kísérnek. De emellett rengeteg vendégzenész is szerepel a lemezen – trombitás, hegedűs, zongorista, herflis, EF Zámbó Öcsi orgonál rajta, és még sorolhatnám. 
 
- A Budapest Bár is hasonló dalokból építkezik, miben lesz más a te lemezed? 
 
- Már a dalok kiválasztásánál nagyon figyeltem arra, hogy semmiféle átfedésben ne legyek a Budapest Bárral, a saját stílusomban dolgoztam fel a számokat. A leghagyományosabb hangszereléssel dolgoztam, dob, basszus, akusztikus- és egy kis eletromos gitár, billenytű, ének, vokál. Nagy különbség még, hogy a Budapest Bárban rengetegen énekelnek, itt viszont végig én adom elő a dalokat. 
 
- Igaz, hogy visszatér a hiperkarma...? 
 
- Igen, a visszatérő koncertre június 18-án kerül sor az Orczy parkban a Világveleje fesztiválon. Maróti Dani, aki ezt a rendezvényt szervezi, felkért arra, hogy egy koncert erejéig álljon újra össze a zenekar. Felhívtam a többieket, mindenki kapásból benne volt, és ahogy teltek-múltak a próbák, rájöttünk, hogy az a négy év, amit külön utakon töltöttünk olyan, mintha nem is lett volna, ezért úgy döntöttünk, hogy új lemezt készítünk, és folytatni fogjuk. 
 
- Hallhatunk majd új számokat is a koncerten? 
 
- Az első koncert a régi dalokra fog épülni, nem is lesz bennük sok átalakítás, megpróbáljuk úgy eljátszani őket, ahogyan a lemezen szerepelnek. Ettől függetlenül azért előadunk 3-4 új számot ízelítőül. 
 
- Mit lehet tudni ezekről? 
 
- Van egy Beatles-beütésű nóta, a címe Látogatók. A Szerinted? egy kicsit a második lemezre hajaz, gyorsabb szövegű, rappelős. Lesz egy lassú szám is, ennek az a címe, hogy Pont, a negyedik dal, a Konyharegény pedig egy tempósabb szerzemény. 
 
- Követi majd album, esetleg videoklip ezt a négy számot? 
 
- Ősszel fog megjelenni az új lemez , amelyen terveink szerint 10-12 szám lesz majd hallható. Hogy melyik nótából fog készülni videoklip, az majd csak akkor derül ki, ha fel lesznek véve a számok, vannak tippjeim, de ez majd az utolsó utáni döntés lesz. Az albumot megelőlegezendő nyáron stúdióban is felvesszük a már említett Pont című dalt, amit aztán szétküldünk a rádióknak, illetve feltesszük a Youtube-ra is. Ahhoz valószínűleg készül videoklip is. 
 
- Hogyan születtek az új szerzemények? 
 
- Az alatt a nyolc év alatt, amíg a zenekar nem jelentetett meg lemezt, elég sok szövegem és zeném összegyűlt, ami végsősoron ahhoz vezetett, hogy nem tudtam eldönteni, hogy melyik szöveget melyik zenéhez tegyem, szinte minden összepasszolt. Most már tisztán látom, hogy melyiknek melyik lesz a párja. Az új dalok egyenes folytatásai lesznek a régieknek, nem tervezek nagy kísérletezéseket, mint ahogyan azt a második lemezen tettem - persze egy-két érdekesség azért lesz.. 
 
- A dobok helyén egy új tag, Gálos Ádám vette át a szerepet. Miként esett rá a választás? 
 
- Először egy Kistehén koncerten láttam, és teljesen lenyűgözött. A koncert után megkérdeztem Kollár Lacit, hogy nem bánná-e, ha Ádám a hiperkarmában is játszana, azt mondta, az ő részéről oké. Aztán felhívtam Ádámot, és az első perctől kezdve megtaláltuk a közös hangot – amikor az egyik próbán kiment telefonálni, a zenekar tagjai egyszerre néztek össze, hogy hű, ez a fiú jó. 
 
- Mi a helyzet a korábbi dobosotokkal, Frenkkel? 
 
- Sokáig úgy volt, hogy egyáltalán nem folytatja velünk. Ő egyéb más projektek kapcsán már előrébb került a színpadon, és az életében egyre hátrébb szorult a dobolás. Ezért megbeszéltük, hogy visszatér a zenekarba, mint ritmusgitáros, illetve vokalista, amit én kitörő örömmel fogadtam. Így hát a vokálok ugyanazok maradtak, csak nem a dobok mögül énekli őket. Átvette a ritmusgitár szólamaimat, én pedig egy új szólamot írtam magamnak, úgyhogy egy kicsit nekem is újra kellett tanulnom a saját dalaimat... 
 
Vígh Anna
2011.05.11
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.