Piknik a LASSÚSÁG jegyében

Slow Food Central Budapest
Budapest, Margitszigeti nagyrét, 2011. június 26., vasárnap
Sokszor mondják, hogy lassan kell enni, hogy minden enzim megkezdhesse a munkáját az emésztéskor, meg, hogy igazán érezzük az ízeket, de ezt a koncepciót senki sem veszi olyan komolyan, mint a Slow Food Central Budapest aktivistái, akik pikiniket szerveznek a Margit-szigetre.
A Slow Food mozgalom húsz évvel ezelőtt jött létre Olaszországban a gyorsétkezdék által jelképezett, felpörgött életritmussal és globalizált élelmiszertermeléssel szemben a lassúságot és a hagyományok tiszteletét hirdetve. Emelett külön figyelmet szentelnek a fenntartható mezőgazdaságnak, a biodiverzitás megőrzésének és a fejlődő országok támogatásának.
 
Mára több mint 150 országban propagálják felfogásukat, mely szerint a fejlett gasztronómiai kultúrát egyedül magas minőségű alapanyagok használata és a hagyományok megbecsülése teszi lehetővé. Nomen est omen, és eltartott egy darabig, míg a mozgalom hozzánk is eljutott, de nagyjából egy éve alakult budapesti sejtjük – van kiskunsági, pécsi és tokaji szervezet is! - most az öko-gasztronómiai elméletet gyakorlatba is önti a Margitszigeten a Nagyréten!
 
Pontosabban a piknik közös: te is hozz magaddal egy otthon készített finomságot, vagy csak ugorj el a legközelebbi piacra, és vegyél friss gyümölcsöt, zöldségeket, sajtot, kolbászt, kenyeret! Hogy a szomjadat is elolthasd, készülj kedvenc boroddal, vagy más italoddal, de a szervezők is szívesen megkínálnak majd ételekkel, italokkal, és így együtt, ha Te is hozol valamit, biztosan mindenki jóllakik! A pontosan körülhatárolt cél azon túl, hogy mindenki egy jót egyen és jól érezze magát, a Budapest környékén élő és alkotó, kézműves szemléletű borászok, sajtkészítők és más élelmiszertermelők megismertetése a közönséggel, hiszen a jövőjük akkor garantált, ha mi, az itt élő fogyasztók megismerjük őket.
 
Ehhez persze az is kell, hogy az étkezést a kultúra részének tekintsük, hogy megfelelő tisztelettel viseltessünk a Budapesthez és környékéhez kötődő növények, állatok, receptek, gasztronómiai hagyományok iránt. Ezért jött létre a Slow Food Central Budapest - akik szeretnek itt enni. Mi pedig annyival járulunk hozzá a remek kezdeményezéshez, hogy mindenkit óva intünk a szemeteléstől – tessék a Nagyrétre a lassan evés közben is vigyázni!
Vizinger
2011.06.07
|


Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.