Miért igyunk fröccsöt? – 2. rész

A fröccsben az a szép, hogy egyrészt nem csap fejbe, és így napközben, melegben is bártan fogyasztható, másrészt a benne lévő szódavíznek köszönhetően frissít, és nem utolsósorban elképesztő számú variációban létezik.
Ráadásul minden egyes verzió megannyi, vidám kocsmakeresztségben született névvel, illetve olyan neves íróink, mint Móra Ferenc, József Attila és persze Krúdy Gyula által kreált elnevezéssel bír, ami kifejezetten növeli a fogyasztás élvezeti fokát.  
 
A fröccs elnevezést alkalmazzák más szeszes és nem szeszes italkeverékekre is, mint például a 2 dl almaléből és 1 dl szódából álló almafröccs vagy a prózaian 2 dl langyos szódavízból komponált Színész fröccs - sőt bizonyos italok egymás utáni fogyasztására, azaz nem a pohárban, hanem a szájban vagy gyomorban való keverésére is. Utóbbiba már nem mennénk bele, mégiscsak van olyan, hogy jó ízlés, de még azt is nehéz elképzelni, hogy valaki Tiszafröccs néven vörösbort iszik pezsgővel, és akkor még a valamiért változatlanul népszerű vörösboros kóláról avagy vadászról nem is beszéltünk. Vagyis maradjunk a bor és szódavíz keveréséből alkotott italnál. Hogy cikkünk tudományosan hangozzon, leszögezzük, hogy a fröccsmeghatározás alapja a higítási arány, azonosság esetén az összmennyiségi – hiszen nem mindegy, hogy nagyfröccsről - 2 deci bor, egy deciliter szóda, vagy Puskás fröccsról van szó – utóbbi természetesen a 6-3-as arányt tartja a bor javára. Mindkettőnél 33% a bortartalom, de nagy a különbség! 
 
Legnépszerább italunk természetesen a már emlegetett nagyfröccs (hajtás, húzás), illetve kistestvére, a kisfröccs (fütty, tréfa, rövidlépés), amely 1dl bor és 1dl szódavíz egyenlőségéből ered. Mértéktartóbb a hosszúlépés, avagy fordított, ahol az 1 dl bor kisebbségbe kerül a 2 dl szódavíz mellett, míg a viceházmesternél az arány 2 dl borra módosul 3 dl szódavíz mellett, a lakó fröccsnél pedig 1 aránylik a 4-hez.
 
Érdemes figyelni a társadalmi rétegződést, amelyet a bor aránya indikál: a házmester “csak” 3 dl bor és 2 dl szódavíz, a háziúr viszont már háziúr (nagyházmester) 4 dl bor és csak 1 dl szódavíz elegye. Városi szinten már a mennyiség is nő: a polgármester 6 dl bort jelent 4 dl szódavízzel, az alpolgármester pedig 4 dl bor 6 dl vízzel. A legbeszédesebb a sóher fröccs a maga 1 deci borával 9 dl szódavíz mellett, a Krúdy fröccs viszont már 9 dl bort rendel alig 1 deciliter szódavíz mellé, ahogy a lámpást fogyasztók sem feltétlen tartják a mértéket, hiszen másfél liter bor mellé fél liter szóda kerül. És mi sem jelzi jobban, hogy nem lehet elég korán kezdeni a fröccsöt: többféle gyerekfröccs is létezik, mint a kishörpi 0,3 dl szörppel és 2 dl szódavízzel.  
 
Vizinger
2011.07.19
|


Játék
Hú, mennyi holmit kell egy utazáshoz összepakolni! És akkor még könyveket is – ki tudja, melyik nap mihez lesz kedvetek, és főleg mennyi időtök marad este mesét olvasni a kalandokkal teli nap után!
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.