Emblematikus helyek Pesten és Budán 3. rész

Vannak helyek, amelyek azóta itt vannak, amióta az eszünket tudjuk, és bár maga a város folyton változott, ezek az éttermek, cukrászdák és kávézók dacoltak a korral. Hozzátartoznak Budapest lényegéhez, és ha kívülről mégis látszik rajtuk némi átalakulás, attól még mindig ugyanazok, mint amilyenek nyitásukkor voltak.
Gerbeaud Cukrászda 

1051 Budapest Vörösmarty tér 7-8. 
Nyitvatartás: H–V: 09–21h 
Tel: +36-1-429-9000 
www.gerbeaud.hu 
 
A Gerbeaud története Kugler Henrikkel kezdődik, aki a mesterséget többek közt Párizsban tanulta ki, és aki a József nádor téren nyitott elegáns cukrászdát 1858-ban, majd 1870-ben áttette székhelyét a mai Vörösmarty térre. Kuglernek nem lévén örököse, a boltot régi párizsi ismerősére, Emil Gerbeaud-ra hagyományozta, aki rövid idő alatt felfuttatta a cukrászdát, a század végén pedig már 150 alkalmazottal dolgozott. A Gerbeaud végleges, eklektikus stílusát az 1910. évi nagy felújítás során nyerte el, majd 1997-ben teljes rekonstrukción esett át, miközben a pincében egy boltozatos Sörházzal, a Harmincad utca felőli oldalon pedig az Onyx étteremmel bővült.  
 
TudásMorzsa 1. 
 
A Gerbeaud vezetése honosította meg Magyarországon a „zserbó” mellett a macskanyelvet, a mignont és a konyakosmeggyet, és itt lehetett először tölcsérben fagylaltot venni. Még József Attila is megemlékezett róluk, amikor ezt írta első ismert versében: „… öt forintért kuglert venni”. 
 
TudásMorzsa 2. 
 
Sokáig élt a városi legenda, hogy a Gerbeaudban fiatal férfiak kereshetik jómódú, gazdag hölgyek társaságát, a „felszólítás a keringőre” pedig a lefelé fordított üres kávéspohár. Más verzió szerint lúdláb tortát kellett rendelni szódával, de persze ebből semmi sem igaz.  
 
Mátyás pince  
1056 Budapest, Március 15. tér 7. 
Ny.: 11–24h 
T.: +36-1-266-8008 
www.matyaspince.hu 
 
Az akkori nevén Esküdttéri bérpalota Kéményseprő utcai frontján 1904. január 30-án nyitott éttermet Borostyánkői (Baldauf) Mátyás, amelyet saját neve után keresztelt el. Feleségével és négy alkalmazottal láttak munkához a 20 asztalt számláló új üzletben, amely sikerénél fogva hamar bővítésre szorult, hisz már a megnyitás napján 9 hektoliter sört mértek ki. Az 1937-ben korszerűsített éttermet 1949 végén államosították, ám a Kádár-korszak egyben második fénykort jelentett. Ekkor szűnt meg az üzlet söröző jellege, új, magyaros pince-hangulata pedig alkalmassá tette, hogy jellegzetesen magyaros halvendéglővé és turistacélponttá fejlődjön. 
 
TudásMorzsa 3. 
 
A régi Mátyás pince asztaltársaságairól volt híres, közülük a legismertebb a „kolomposok" társasága volt, ahová juhászok tartoztak – ma látható asztaluk –, de a „Van-hely" asztaltársaságok voltak a legnépesebbek, akik 4-5-szörösen ülték körül az asztalt, és így sörözgettek egész nap…  
 
Centrál Kávéház 
1053 Budapest, Károlyi Mihály u. 9.  
Ny.: 08-24h 
T.: +36-1-266-2110 
www.centralkavehaz.hu 
 
Még 1887-ben nyílt meg Erényi Ullmann Lajos által építtetett és Quittner Zsigmond tervezte Centrál Központi Kávéház, kulturális intézmények, újságszerkesztőségek, nyomdák környezetében, és hamar Pest szellemi központjává vált. Berendezésében szerepet kaptak a thonet székek, öntöttvas lábakon álló márvány asztalok, perzsaszőnyegen plüssfotelek, angol klub bőrgarnitúra néhány pálma társaságában. Az éjjel-nappali nyitva tartás mellett festők, építészek, szobrászok, újságírók és muzsikusok törzskávéháza volt. 1949-ben aztán bezárt a Centrál, előbb étkezde, majd az ELTE Eötvös Klubja lett, sőt, játékteremként is üzemelt, de pár éve gyönyörűen felújítva tölti be régi funkcióját. 
 
Jégbüfé 
1053 Budapest Ferenciek tere 10. 
Ny.: H–Szo: 07–21h, V: 08–21h  
T.: +36-1-318-6205  
www.jegbufe.hu/ 
 
Az itt szereplő vendéglátóegységek közül szemtelenül fiatal a Jégbüfé, amely 1952-ben nyílt meg „állófogyasztású, nagy tömegeket kiszolgáló, szeszmentes” cukrászdaként, nevét pedig az itt árult fagylaltról és parfékról kapta. Bár ma a cukrászda kifejezetten retró jellegű –a pultnál kiválasztva az árut a különálló kasszához kell menni, majd a blokkal vissza, hogy megkapjuk a kiválasztott süteményt –, a hetvenes években kifejezetten modern intézménynek számított. Már akkor sikkes volt a kirakatban kávézni, és az elsők között árulták a fővárosban az akkor szenzációnak számító gofrit.  
 
TudásMorzsa 4. 
 
Az eklektikus-neogótikus Párizsi udvar az úgynevezett Brudern-ház belső vásárló-udvara. Ez a századfordulóról egyetlenként megmaradt klasszikus passzázs – sajnos ma eléggé kihasználatlanul áll. 
 
TudásMorzsa 5. 
 
Városi legendaként emlegetik, hogy az Erzsébet-híd építéskor a Belvárosi plébániatemplom belelógott a hídba, ezért arrébb tolták. Bár az 1903-ban átadott új híd építésekor sok házat leromboltak, mint az akkori Városházát, de a híd tengelyével a műemlék templomot kikerülték. 
 
Vizinger
2011.07.25
|


Játék
A tízéves Fortepan anyagából vonultat fel egy több mint háromszáz darabos válogatást a Magyar Nemzeti Galéria.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.