Amit a fagyiról tudni illik...

Nyaljuk a fagylaltot, mert itt a nyár, és a nagy a hőség és olyan jól esik, legyen az csoki, vanília, eper vagy valami kacifántos ízkombináció, mint a zserbós, somlóis, vagy privát kedvencünk, a fenyőmagos. Lássuk a hideg nyalat történetét, és néhány érdekességet róla.
A fagylalt feltalálását az amúgy igen rossz sajtóval rendelkező Néró császárnak tulajdonítják – ahogy az első keresztényüldözést, Róma felgyújtását és ironikus módon a tűzfal kitalálását is -, aki rabszolgáit a hegyekbe küldte egy kis hóért, majd azt nektárral, gyümölcsökkel és mézzel kevertette össze. Marco Polo leírása szerint hasonló trükkel már a kínaiak is próbálkoztak, csak ők tejet is adtak a mixtúrához, de feljegyezték, hogy Nagy Sándor a katonáinak szolgáltatta fel a jeges édességet élénkítő hatása miatt, Hippokratész pedig betegeinek ajánlotta gyógyírként. Az első fagylaltot árusító kávéház Párizsban nyílt meg – az 1686-ban bejegyzett és azóta is üzemelő Le Procope-ban 40 féle ízt kínáltak -, ám a fagylaltforradalomra várni kellett, amíg az ipari forradalom a konyhatechnológiát el nem érte, hiszen a siker kulcsa a folyamatos hűtés. A tölcséres fagyit egy Italo Marchiony nevű úriember találta fel, aki a Wall Streeten árult fagylalatoskocsijából, és aki így az eltört és ellopott üvegtálakból adódó veszteségtől szabadult meg: igaz, az általa 1903-ban szabadalmaztatott modellnek még lapos volt az alja.
  
Magyarországra a fagylalt, amelyet a nyelvújítás előtt hideg nyalatként emlegettek, osztrák közvetítéssel került a 18. században, de ekkor még gyerekeknek ajánlották, a felnőttek fagyijába viszont bort vagy pezsgőt tettek. Kis hazánkban tölcséres fagyit legelőször a Gerbeaud-ban lehetett enni/venni. A konzervatívabb amerikai államokban sok helyen úgy tartották, hogy a fagyi túl jó ahhoz, hogy legális legyen, így például vasárnap nem lehetett árulni, Kansasban pedig törvény tiltotta, hogy meggyes pitére fagylaltot tegyenek. Ironikus módon ma a legtöbb fagylalt pont az USA-ban fogy – és az is meglepő, hogy a Top 10-ben olyan északi országok is szerepelnek, mint Svédország, Kanada Dánia és Norvégia – a legnépszerűbb íz pedig a mezőnyt messze megelőzve és a csokit is lekörözve a vanília, a kedvenc „feltét” pedig a csokiöntet, vagyis a tejszínhab ideje lejárt. Japánban a következő meghökkentő fagylalt ízesítések is népszerűek: lóhús, hal, polip, padlizsán, rák, bab, és a környzetvédők nagy bánatára: a bálna. Japán különlegesség a rizsporból készült fagyi, a Mochi is.  
 
Tudtad-e? 
 
Okos emberek azt is lemérték, hogy hány nyelvcsapás kell egy gombóc elfogyasztásához: kereken 50! 
Vizinger
2011.07.26
|


Játék
A leghatalmasabb élőlény, amely valaha is létezett, most visszatér, hogy megküzdjön számos gigantikus szörnyeteggel ebben a földrengető folytatásban.
Van ma Margó Irodalmi Fesztivál, latin-amerikai dokufeszt, terézvárosi búcsú, kürtőskalács fesztivál, ezernyi program, de van egy, ami mindenkinek szól: az önkormányzati választások! Fotó: @fortepan #szavazas #szavazz #onkormanyzativalasztasok #programajanlo #nemaradjle
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.