Kedvenc helyek

Jay-Z & Kanye West: Watch The Throne

est.hu:
8/10
|
olvasói
8/10 (1)
[ hiphop / rap ] Jelen állás szerint a hiphop két legnagyobb, vagy mondjuk legsikeresebb előadója Jay-Z és Kanye West. A hír, hogy a két nagyágyú közös lemezt készít, már hónapok óta izgalomban tartotta a rajongókat, a Watch The Throne pedig 2011 talán legjobban várt rap lemezévé vált. Hát íme.
Ha egy adott műfaj két legügyesebb és legjobban körülrajongott sztárja összefog, abból nem igazán sülhet ki rossz dolog, maximum az fordulhat elő, hogy a felek nem lobbantják be egymás kreatív motorját, és az egók inkább versenybe kezdenek, hogy melyik kerekedjen felül a másikon. Mindenki megnyugodhat, esetünkben ugyanis szó sincs erről, az eredetileg EP-nek készült, majd nagylemezzé duzzadt Watch The Throne dalaiban remekül megfér egymás mellett a két producer-MC, hol egyik, hol másik dominál, de amikor közösen nyomják, akkor sincs gond.  
Jay-Z utoljára a Blueprint 3-t jelentette meg, míg Kanye tavaly gurított nagyot a kritikusok által szénné dicsért My Beautiful Dark Twisted Fantasy-vel. Az új számokat ezután kezdték el gyártani, a stúdiózásra különféle városokban került sor Honolulutól Párizson keresztül Sydney-ig, mégsem esett szét a lemez, inkább jó értelemben lett változatosabb a felhozatal.
 
A számok ereje abban rejlik, hogy alkotóik nem kötnek semmiféle kompromisszumot azért, hogy mainstream legyen a zene, inkább ösztönösen választják ki azokat az alapokat, amelyek a slágerlistán is helytállnak, de a keményebb arcok gyomrát sem kavarják fel. A Lift Offban még Beyoncét is bevetik a srácok, de nem ez a legerősebb sláger, hanem a La Roux-s Eleanor Kate Jackson által felénekelt refrénnel felturbózott That's My Bitch. Az Otis, amelyhez egy Otis Redding számból vettek mintát, az egyik legkúlabb darab, még ha a Spike Jonze rendezte klip nem is túl erős; a New Day-ben RZA is beköszön producerként, hogy még egy óriással bővüljön a névsor, és akkor még messze nem értünk a jó track-ek listájának végére.
 
Több kritikus is szóvá tette, hogy "luxus rapről" van szó, amiben gyakran hangsúlyozzák az előadók, hogy milyen tehetősek, ez pedig a gazdasági válság idején nagyon bosszantó. Még ha így is van, ők legalább nem képmutatók sok kollégájukkal ellentétben, és olyan okosan szövik bele dalaikba az Államok társadalmi helyzetét és hangulatát, hogy azok afféle szórakoztató kordokumentumként is megállják a helyüket, lemezeiket pedig ez emeli a tucat hiphoptermékek fölé.
 
Külön-külön is, együtt pedig pláne!
fejes
2011.08.18
|


Játék
A leghatalmasabb élőlény, amely valaha is létezett, most visszatér, hogy megküzdjön számos gigantikus szörnyeteggel ebben a földrengető folytatásban.
METU - ma este őszi animációs válogatás a Puskin moziban. A belépés ingyenes! #moziajanlo #programajanlo #animacio #metuanimacio
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.