Kedvenc helyek

Playing For Change Volume 2

est.hu:
7/10
|
olvasói
(0)
[ pop / world music ] Mark Johnson igazi béke-misszionárius, aki a zenével igyekszik közelebb hozni egymáshoz az embereket. Persze láttunk már erre példát, az ő esetében azonban nem csak arról van szó, hogy becibál magával pár ismert zenészt a stúdióba, akik a világbéke zászlaja alatt felkornyikálnak egy-két számot, ellenkezőleg: hónapokig járta a világot, hogy az utcán találja meg az igazi drágaköveket.
Johnson és kis stábja egy mobilis "Live Aid" stúdióval járta különböző kontinensek országait, ahol számunkra ismeretlen profi és amatőr zenészek játszották fel az adott számokat. Ehhez mások is hozzátették a magukét (volt, hogy nyolcvanan működtek közre egyetlen számban), így az történt, hogy olyanok alkották az alkalmi zenekarokat, akik sosem találkoztak korábban, és valószínűleg soha nem is fognak. Mégis működik a dolog, ez pedig nyomatékosítja a már sokszor leírt üzenetet: a zene összeköt!  
A Playing For Change Volume 2-t persze a 2009-es első lemez sikere hívta életre. Azon olyan figurák tűntek fel, mint (mit ad isten) Bono vagy Manu Chao; most Stephen Marley a legismertebb zenész, aki két coverben is vokálozik, az egyik Bob Marley The Redemption Songja. Nem ez az egyetlen biztosra játszó dal, elhangzik Stevie Wonder Higher Groundja hatalmas hangú fekete énekesek szájából, a Stones Gimme Shelteréhez nem tettek hozzá túl sokat, a lemez végén felcsendülő Imagine pedig pont annyira eredeti ötlet, mint egy sportesemény végén lenyomni a We Are The Champions-t. Ráadásul szinte semmit nem csináltak azzal a dallal, amivel már mindenki megcsinált mindent. Finomabb falat a Groove In G, ami olyan, mint a The Doors The Endje orientális zenével keverve, vagy a Minuit, amit ha picit a pop felé toltak volna, akkor egy 1986-os évjáratú Paul Simont kapnánk.
 
Nehéz egy olyan lemezt kritizálni, ami nemes célt képvisel, de tény, hogy ebből a műfajból már sokkal jobb darabok is érkeztek, legutóbb például Herbie Hancock ajándékozott meg minket egy rendkívül okos és színes gyűjteménnyel (The Imagine Project). Nem mintha baj lenne a számokkal, a hangszerelés remek, és hát több mint százötven közreműködő munkájának gyümölcséről van szó, de azért érezni egy kis fantáziatlanságot.
 
De ha csak egyetlen emberben is megmozdul valami, már megérte!
fejes
2011.09.08
|


Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.