Kedvenc helyek

RotFront: VisaFree

est.hu:
7/10
|
olvasói
(0)
[ folk / punk / reggae / world music ] A RotFront egyik új szerzeményében arra buzdít, hogy dobjunk be egy üveg vodkát fokhagymával, hogy megismerjük az Emigrantski Republic "ízét". Akinek ehhez nincs kedve, csak tegye fel a berlini telephelyű, ám több magyar szállal is bíró zenekar második lemezét, és máris a Revolution Disco-ban találja magát.
Sokaknak onnan lehet ismerős a zenekar neve, hogy a német fővárosban élő Gryllus Dorka és Wahorn Simon is ebben a jó értelemben szedett-vedett bandában zenél, amely szerencsére nem hanyagolja a magyar közönséget sem - több koncertet adtak mostanság hazánkban, miközben egy csomó európai fesztiválon is partiba vágták a népet. A Gogol Bordellót idéző zene lényege, hogy felhívja a figyelmet arra, milyen sokszínű kultúrában élünk, ezért semmi szükség acsarkodásra, tessék inkább mulatni, a RotFront zenéjénél pedig kevés dolog alkalmasabb erre.  
A bemutatkozó albumot, az Emigrantski Raggamuffint követő VisaFree-n nincsenek szájbarágós tanmesék és mélyenszántó gondolatok, a tagok inkább olyan fontos dolgokról énekelnek, mint a cigi, a pia, a szex és a szabadság. Az emigránsok nagyvárosi kalandjairól regélő szövegek főleg angol, német és magyar nyelven szólalnak meg, a bohém zene sokszínűsége pedig szintén önmagáért beszél: van itt ska, reggae, klezmer, balkáni mulatós, rap, polka - megfejelve egy kis rockzenével.
 
A címadó számban máris jön a multikulti sokk, a Gay, Gypsy & Jew címe mindent elmond, amit a számról tudnunk kell, a Cosmos-ban magyar szavak metszik ketté a légteret, és ebben a visszafogott, slágeres darabban megcsillan valami a magyar alter-hagyományokból is, amit nyilván Simon hozott magával. A Csőváz szövege szintén ékes magyar nyelven íródott, a klubrobbantó Live Is Life befejezése grunge-os orgia, míg a No Sleep Till Berlin címében a Motörhead ismert koncertlemezére (is) utal, nyitóriffje pedig a Rage Against The Machine-t citálja.
 
A RotFront olyan, mint Noé bárkája, amin különböző etnikai csoportok zenészei hangoskodnak. Emellett Dorkáék sajátosan tartanak görbe tükröt Európa elé, tanítanak minket nyitottságra, és a világot hozzák be a nappaliba. És még táncolni is lehet rá. Mi kell még?
fejes
2011.09.15
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.