Kedvenc helyek

Vasárnap Magyar Dal Napja - újabb városok csatlakoztak

Szeptember 11-én, vasárnap idén is országszerte ünnepelhetjük a Magyar Dal Napját. A fővárosban ismét jár a dallamos villamos, és párhuzamosan tucatnyi helyszínen ünnepelhetjük a magyar zenét.
"A meteorológiai előrejelzések szerint jó idő lesz vasárnap, eső nem várható, és minden más is adott ahhoz, hogy újra jó hangulatú, emlékezetes koncerteket, rendezvényeket hozzon a magyar dal napja" - mondta Szabó Edit, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Mint kifejtette, a helyszínek között eredetileg Pécs is szerepelt, az ottani szervezők azonban menet közben "eltűntek", az utolsó pillanatban csatlakozott viszont Dunaújváros, Hévíz, és először a magyar dal napja történetében egy határon túli magyar városban, Kassán is lesznek programok.Dunaújvárosban a Molnár László emlékparkban a fő fellépő a Zorall lesz, Hévízen a nagyparkolóban a Bikini ad koncertet, Kassán a Rodostói Ház kertjében pedig mások mellett a Kaláka is zenél vasárnap."Hévíz az egyetlen helyszín, ahol szombaton, ha úgy tetszik, a nulladik napon lesznek hivatalos rendezvények. Az egyik fővárosi helyszínen, a Camponában is lesznek koncertek szombaton, de nem A magyar dal napja keretében" - mondta Szabó Edit.

Vasárnap színpadon lesz mások mellett Presser Gábor (Nyíregyházán, a magyar dal idei fővárosában és a Vígszínházban), Karácsony János (Nyíregyházán), Kovács Kati (Egerben) és a KFT (Salgótarjánban). Lesznek programok Százhalombattán, Boldogon, Zalaegerszegen és Szombathelyen is.

Az ügyvezető az idei programok közül kiemelte, hogy a nyíregyházi szervezők kezdeményezésére vasárnap számos helyszínen, az ország különböző pontjain 20 órától eléneklik a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű magyar népdalt. Szabó Edit szólt arról is, hogy a fővárosban idén is jár a dallamos villamos (a 2-es és a 4-es útvonalán 15 órától).
 
"A magyar dal napja egyik fontos célja, hogy a pályakezdő fiatal előadók el tudjanak indulni, megtalálják a maguk közönségét. A tavalyi dallamos villamoson utazó, akkor még kezdőnek számító zenekarok közül többen meghívást kaptak az idei Gödör klubbeli koncertre, köztük a Kávészünet zenekar, amely Salgótarjánban is fellép" - mondta.Szabó Edit kitért arra, hogy idén is hasonló nézőszámot várnak, mint tavaly, akkor mintegy ötvenezren látogatták a rendezvényeket szeptember második vasárnapján. Hozzáfűzte, hogy a színpadok száma nőtt tavalyhoz képest - csak Nyíregyházán, a magyar dal fővárosában tíz színpad lesz -, ugyanakkor valamivel kevesebb település vesz részt a magyar dal napján. Ezt az ügyvezető elsősorban azzal magyarázta, hogy szigorítottak az eddigi szabályokon, és például A magyar dal napját már nem lehet összevonni más helyi rendezvénnyel, fesztivállal.
 
Budapesten a Városmajori Szabadtéri Színpadon fellép mások mellett Bródy János, a Budavári Művelődési Házban (Bem Rockpart) Török Ádám a Mini Trió színeiben, az Angyalföldi Gyermek- és Ifjúsági Házban lesz gyermekszínpad (Huzella Péter), valamint retroszínpad (Napoleon Boulevard). 

A Zöld Pardonban mások mellett a Mystery Gang, a Ráday utcai Jedermann kávéházban Bárdos Deák Ági zenekara, a Gödör Klubban fiatal együttesek lépnek fel, a Blokk Alkotóközpontban nyílt napot tartanak, a Morrison's Ligetben dj-k játszanak, a Camponában relikvia-kiállítás lesz magyar zenészek hangszereiből, fellépőruháiból, tárgyaiból, a Soroksári úti R33-ban a Balaton, Peter Ogi és az ef Zámbó Happy Dead Band játszik.

A 115. születésnapját ünneplő Vígszínházban a teátrum történetének felelevenítésére épül a magyar dal napi program. A Kobuci kert a világzene, az Óbudai Társaskör a klasszikus dalok, a Budapest Jazz Club a dzsessz, a Belgrád rakpartról induló Nótahajó a magyar nóta helyszíne lesz szeptember 11-én.

A magyar dal napja legtöbb, elsősorban szabadtéri rendezvényére ingyenes a belépő, de másutt sem kell sokat fizetni a jegyért, a skála 300 forinttól 1500 forintig terjed. A Vígszínház a maga 3000 forintos jegyárával kivételnek számít, oda viszont már valamennyi belépő elkelt.

"Szinte valamennyi helyszínen lesznek kameráink, forgatni fogunk, és az ezekből a felvételekből összeállított műsor szeptember 17-én lesz látható a Magyar Televízióban" - mondta az ügyvezető.

A Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. idén 26 millió forintos költségvetéssel gazdálkodik, Szabó Edit szerint az idei rendezvény várhatóan nullszaldós lesz. A fő támogató idén is egy pénzintézet, emellett a Nemzeti Kulturális Alap és az Artisjus Szerzői Jogvédő Egyesület is segít.
 
A magyar dal napját Presser Gábor kezdeményezésére először a 2008-as Sziget fesztivál "mínusz egyedik" napján rendezték meg. 2009 óta szeptember második vasárnapján tartják, és párhuzamosan több helyszínen, köztük vidéki városokban is szerveznek eseményeket. 
2011.09.09
|


Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.