Kedvenc helyek

Dr. Balamuralikrishna és Pandit Ronu Majumdar a Trafóban

Budapest, Trafó, 2011. október 29. 20:00
Azt már rég tudjuk, hogy nyugati a zene, de keltre tart. Ugyanakkor nem biztos, hogy ez így szó szerint igaz. Éppenséggel, és esetünkben most a keleti zene tart nyugatra, mi pedig transzba esünk.
Átlényegülünk, és átadjuk magunkat valami felsőbb mozgató erőnek, megértjük, hogy a világ olyan hely, ahol a Nap öröktől fogva keleten kél, és nyugaton nyugszik. Él az, aki eleven. India egyik legtöbbet méltatott zenei guruja, az idén 82 esztendős Dr. Balamuralikrishna. Énekével olyan regisztereket rezegtet meg, amely valódi transzcendens állapotot idéz elő. Így módosult tudattal megismerhetjük Isten gondolatit, vagy egyszerűen csak jobban megérthetjük, mi végre is vagyunk itt. Költészet amit csinál.
 
A vele koncertező Pandit Ronu Majumda bansurin játszik, bambuszfuvolán, ezen az ősi keleti hangszeren, amelynek hangja napot hoz és csillagot. Az 1963-ban Benáreszben született muzsikus majd harminc éve nyerte meg az Indiai Állami Rádió klasszikus zenei versenyét, azóta megfordult már valamennyi kontinensen Európától az Államokig és Ausztráliáig.
 
Az előadás előtt a Zenei utazás északról délre című dokumentumfilm vetítésére, és a karnatikus Rāga áttekintő magyarázatára kerül sor.
Radics Gábor
2011.09.16
|


Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.