"Hogy is mondhattam volna nemet?" - beszélgetés Guy Pearce ausztrál színésszel

Szeptember 5-én indult a magyar HBO-n, a csatorna új saját gyártású minisorozata, a Mildred Pierce. A sorozat, amely egy középosztálybeli, egyedülálló anya történetét mutatja be a gazdasági világválság idején.
A minisorozat James M. Cain 1941-es regényéből készült az Oscar-díjas Kate Winslet főszereplésével. A sorozat másik kulcsfiguráját alakító ausztrál Guy Pearce mesélt a sorozatról, arról, hogyan jutott el Hollywoodba és következő filmjeiről.


- Mondana néhány szót sorozatbeli karakteréről, Monty Beragonról, és arról, mi a szerepe a történetben? 
 
- Monty egy arisztokrata, aki véletlenül besétál abba a kávézóba, ahol a középosztálybeli Mildred dolgozik, és bedobja az egyik lehengerlő szövegét, hogy éppen a tengerpartra megy, és örülne neki, ha a nő is vele tartana. Valaki, aki olyan, mint Mildred, az ő valódi személyiségével és felelősségtudatával, normális esetben arcon csapná a férfit és azt mondaná, „ne legyen nevetséges”, de Mildred azt feleli, „rendben, csatlakozom önhöz”, és ez nagyon bejön Montynak. Mildred egyértelműen egy nagyon szép nő, de bárki azonnal megmondhatja róla, hogy vele nem lehet szórakozni, és azt hiszem, pont ezért szeret bele a férfi. 
 
- Kihívást jelent számára? 
 
- Igen. Bár ezt nem látjuk a történetben, úgy gondolom, Monthy abban a korban van, amikor egy kicsit kezd ráunni azokra a nőkre, akiket az ujja köré tud csavarni. Azt hiszem, abban a tényben is van valami vonzó számára, hogy Mildred nem az ő világából való. Ugyanakkor pont ezek a dolgok azok, amik megőrjítik őket, mert Monty nem hajlandó foglalkozni a különbségekkel valami fajta érett szinten. Mildred életének egy olya pontján van, amikor kezdenek megváltozni, széthullani a dolgok, ezekre kell koncentrálnia. Egy normális kapcsolatban ezek azok a dolgok, amikben számíthatsz a partneredre, de Monty ezt nem teszi meg – mert ő egy örök gyerek. Valójában olyan, mint egy tinédzser. Ettől függetlenül egy kedves, szerethető fickó. Nagyon laza, és nagyon nyugodt hangulatot tud teremteni, ha belép egy szobába, és azt hiszem, ezt viszi bele Mildred életébe, akinek egészen nyilvánvalóan szüksége van rá. Neki pedig egyfajta felelősségtudatra van szüksége az életében – ezt hozza Mildred. De Monty nincs kész ezt felvállalni, és Mildred sem hajlandó változni. A legfantasztikusabb kapcsolat lehetne, ha mindketten képesek lennének változni egy kicsit, és a kapcsolatuk főleg azért esik szét, mert annyira különböznek egymástól.  
 
- Mi volt a legvonzóbb az ön számára a szerepben és a filmben? 
 
- Todd (Haynes rendező – a szerk.) és Kate (Winslet). Hogy is mondhattam volna nemet? Tudtam, hogy hihetetlen lesz Kate-tel együtt dolgozni – nagy rajongója vagyok és évek óta szerelmes vagyok belé. Elküldték nekem a forgatókönyvet, amiről azt gondoltam, hogy fantasztikus, és hogy Monty egy remek szerep. 
 
- Komoly szexjeleneteket láthatunk Monty és Kate között… 
 
- Azt gondolom, hogy a szex fontos része a történetnek, mert Mildred olyankor tudja igazán elengedni magát. Monty egyértelműen egy elég szexuális teremtmény. Testi kapcsolatuk nagyon jól reprezentálja, hogy Mildred képes levetkőzni felelősségtudatát. Monty és Mildred vitatkoznak, majd szeretkeznek. A férfi félrelöki a vitát, azért hogy szeretkezzenek, Mildred pedig belemegy ebbe. De jól látható, hogy ez a stratégia az idő múlásával egyre kevésbé működik. A végén már nem tudnak ebbe menekülni. 
 
- Néhány hihetetlen filmben szerepelt, így A király beszéde, A bombák földjén, Szigorúan bizalmas, Priscilla - A sivatag királynőjének kalandjai, Memento. Hogyan választja ki, hogy melyik projektben vesz részt? 
 
- Tudom! Talán be kéne indítanom egy forgatókönyv-olvasó ügynökséget, ahol kiválasztom azokat a filmeket, amelyek sok díjat nyernek majd. Komolyra fordítva a szót, azt hiszem, hogy csak szerencsém van a filmekkel. Amikor elolvasok egy forgatókönyvet, ugyanúgy reagálok rá, mintha egy könyvet olvasnék. Vagy azt gondolom róla, hogy „hú, ez fantasztikus!” vagy azt, hogy „egész jó, de kicsit még dolgozni kéne rajta”, vagy azt, hogy „jók a karakterek, de a történet egy kicsit gyenge”. Azt kell, hogy mondjam, nagyon szerencsés voltam, különösen az elmúlt egy évben. Néhány nagyon szép munkák találtak meg. 
 
- Karrierje kezdetén négy évig a Neighbours szappanoperában játszott. Mi volt a kiugrás, ami után elkezdték megtalálni ezek a filmek? 
 
- 1989-ben szálltam ki a sorozatból, aztán néhány évig színházban játszottam, majd 1991-ben az Otthonunkban (szintén televíziós sorozat – a szerk.) szerepeltem. ’91 és ’93 között leginkább színházban játszottam, aztán belekerültem egy másik sorozatba, A fagyos folyó lovasába, majd 1993-ban forgattuk a Priscillát. Ezután még néhány évig játszottam A fagyos folyó lovasában. A Szigorúan bizalmas idején, 1996-ban kezdtem el Amerikában dolgozni, és onnantól jöttek a remek szerepek. Amikor 1994-ben Amerikába utaztam a Priscillát promotálni, az ausztrál ügynököm mondta, hogy találkoznom kéne néhány ügynökkel Los Angelesben, ha már úgyis ott vagyok, Mondtam neki, hogy persze, de nem akarok LA-ben lógni. Alig kaptam szerepet Ausztráliában, minek menjek Los Angelesbe. Olyan volt, mintha az egészet az elejéről kellene kezdenem. Pont ezért volt a Szigorúan bizalmas az univerzum történetének legnagyobb mázlija. Egy ismeretlen színészt akartak a szerepre, és én pont az az ismeretlen színész voltam, akire nekik szükségük volt. 
 
- Mik a következő projektjei? 
 
- Egy filmen dolgozom. Ez a The Wettest County in the World, ami az alkoholtilalom idején három alkoholfőző testvérről szól. Van még néhány film, amik nem sokára jönnek ki: a The Hungry Rabbit Jumps (jelenleg Seeking Justice címmel fut az IMDB-n – a szerk.), amit Nicolas Cage-dzsel és January Jones-szal közösen készítettünk, aztán van egy ausztrál film, a 33 Postcards, ami egy gyönyörű szerelmes történet egy börtönben lévő férfi és egy fiatal ázsiai lány kapcsolatáról, akik elkezdenek levelezni. Tavaly év végén pedig leforgattuk a Lockout című sci-fit Maggie Grace-szel, ami egy világűrbeli börtönről szól. Komolyan örültem ennek a szerepnek – végre semmi 30-as évekbeli bajusz, csak izmok és jó fenekek.  
Magi
2011.09.15
|


Filmek a TV-ben
20:00
Átejtve
amerikai romantikus vígjáték, 2018
20:00
Váratlan kaland
amerikai romantikus film, 2017
20:30
A cég
amerikai thriller, 1993
20:30
16 kívánság  
amerikai családi vígjáték, 2010
21:00
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
19:35
Ben 10
2017, 106. rész: Éjjel-nappal Ben
19:37
Kate és Mim-Mim
I. évad, 23. rész
19:40
Chuck megoldja
I. évad, 12. rész: Nem Dwayne-nek való vidék
19:48
Kate és Mim-Mim
I. évad, 24. rész
19:50
Masha és a medve
III. évad, 11. rész: Meglepetés!
Játék
A PanyolaFeszt arra törekszik, hogy a vidék hagyományait, értékeit csokorba gyűjtve megmutassa a helybélieknek és a faluba érkezőknek egyaránt.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.