Kedvenc helyek

Palya Bea szerelmeiről is vall

Személyes hangú esszékönyvet írt Palya Bea: a kötetben az énekesnő eddigi életéről, a zenéről, szerelmekről és sok minden másról vall.
A nemrég alakult Libri Könyvkiadó gondozásában megjelent Ribizliálomban a szerző esszékben mesél magáról, eddigi életéről, zenéről, szerelmekről, a hömpölygő és olvasmányos szövegekbe időnként egy-egy blogbejegyzést "szúr közbe". 
 
"Mindig is írtam arról, ami velem történik, már kamasz koromban is volt egy füzetem erre a célra; ez a szál, tehát a számítógép mellett a kézírás napjainkra is megmaradt. Gyakran automatikusan írok, reggelente például három oldalt, szűretlenül. Számomra a másik fontos csatorna az íráshoz a blogolás, ami már 2006 óta tart, igaz, két bejegyzés után két év szünetet tartottam. Aztán valahogy ráéreztem, találtam benne valami magától értetődőséget" - fejtette ki Palya Bea az MTI-nek.  
 
A szerző stílusa közvetlen, olykor már intim. Erről azt mondja, hogy ebben nem volt tudatosság, az írás öröme hozta ki belőle.  
 
"Egyre mélyebb rétegekbe jutottam el, nyilván így könnyebben le is tudtam zárni dolgokat az életemben, el tudtam engedni embereket, ha kellett. Megéreztem, milyen ereje van a leírt szavaknak, hiszen lezárnak, átalakítanak, feloldanak, megerősítenek. Ezek az én tükrömön áteresztett történetek, az igazságnak nyilván az általam látott oldala" - fogalmazott Palya Bea, aki elmondta: nemrég az mr2 Akusztik koncerten azt vette észre, az írás olyan energiákat szabadított fel benne, amelyektől még jobban tud énekelni. 
 
Mint mesélte, a moldvai ének, a cigányzenei gyűjtések, az indiai és a bolgár zene iránti szerelem után - ezek megtartásával - az utóbbi két évben a szefárd zene izgatja nagyon, ebből már három koncertprogram született. 
 
"Érdekes módon az egyik műsort Szíriában mutattuk be, ez is mutatja az elvileg zsidó zenének az iszlámmal való folyamatos kölcsönhatását. Az is nagyon érdekel, milyen motívumokat használnak a szefárd zene szövegeiben, hiszen nálunk például a menyasszony nem megy a tengerparton és nem úgy fénylik, mint a gyöngyház. A szefárdból általam írt magyar szövegekbe igyekszem a keleti nyugalmat belerakni" - mondta az énekesnő. 
 
A könyv mellé Palya Bea egy válogatás CD-t is megjelentetett a Sony Musickal együttműködve, szintén Ribizliálom címmel. A korongon hat régi felvétel, négy koncerten rögzített szám és öt új dal kapott helyet.  
 
"Egy kicsit atipikus ez a válogatáslemez, hiszen én magam válogattam, nem a kiadó, és nem kereskedelmi szempontok alapján. Régi vágyam volt, hogy a fúvós hangszereken játszó Szokolay Dongó Balázzsal Szentendrén adott fellépésünk anyagát közreadjam, mert a kettősünk nagyon fontos számomra". 
 
Az új stúdiófelvételek között szerepel a Ribizliálom, amely Roberto Fonseca kubai dzsesszzongorista szerzeménye Palya Bea magyar szövegével; vele lépett fel két éve a Művészetek Palotájában. 
    
Az énekesnő beszámolt arról, hogy hamarosan visszatér Mexikóba, előtte azonban december 4-én ismét fellép a Müpában. 
 
(MTI)   
2011.10.04
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.