Kedvenc helyek

Yonderboi: Passive Control

est.hu:
9/10
|
olvasói
7/10 (34)
[ alternative / electronica / pop ] Yonderboi nem az az előadó, aki folyamatosan kiadványokkal kényezteti rajongóit, ám ha van magyar alkotó, akinek megéri várni a munkáira, akkor ő az. A Balaton környéki faluból származó "legkisebb fiú", aki a legkelendőbb magyar popexportcikké vált, ezúttal hat évig éheztette a híveket, a harmadik nagylemez azonban ismét pazarul sikerült.
A Shallow And Profound után öt évvel megjelent Splendid Isolation szakított elődje elektromosabb és "kelet-európaibb" hangulatával, a dalok erősebbek lettek, több vendégelőadóval találkozhattunk (Szűcs Krisztián, Poniklo Imre), összességében pedig sokak szerint minden idők legjobb magyar lemeze született meg, bár ilyen ugyanúgy nincs, ahogy legrosszabb sem (utóbbiból azonban nyilván több nincs). Ehhez képest a Passive Control ismét elmozdul, miközben végig Yonderboi-os marad: akadnak slágerek és instrumentális downtempo-szösszenetek. A dalokat egy új kollaboráns, a német Charlotte Brandi énekelte fel, akire a Myspace-en akadt rá a művész.  
Egy visszatérő vendég azért most is beköszönt: a nyitótételben a Legendary Pink Dots Edward Ka-Spelje tűnik fel, aki a Spelndid Isolation zárómonológját mondta fel. Most egy fokozódó hangulatú beszédet hallhatunk, melynek meglepő végkifejlete arra engedne következtetni, hogy egy hitehagyott alkotó művei következnek, ám a zene megcáfolja előfeltevésünket. Az I Am CGI egy játékos balkáni témából virágzik ki, a szerző mindig bedob valamit, ami megmenti az unalomtól a tracket. A remek She Complains-ben egy kis világzenei hatás sejlik fel, a Paint Hunting On The Wall jó kis rádiósláger, a Brighter Than Anything a leginkább klubkompatibilis darab, a későbbiekben pedig nemhogy nem csökken a lendület, a legerősebb számok következnek. Ilyen a triphopból középtempós soulba csapó Synchronicity, mely csont nélküli sláger, a legjobb instrumentális darab az Inexhaustible Well, a Come On Progeny-ből remek hiphop alap lenne, végül a Splendid Isolation Before You Snapjére visszakacsintó After The Snap zárja keretbe a kiváló lemezt (utóbbiban egyébként a Mennyei napok című mennyei filmből csent gyerekmonológ hallható).
 
Yonderboi sokat csiszolgatja a lemezeit, a végeredmény hangzásvilága lenyűgöző, minden hang mögött érezni a belefektetett munkát, mégis könnyed az egész utazás, mely ugyanannyira magyar, mint amennyire internacionális, mindenki talál benne valamit, és ez a legjobb hír: a minden kép és hang fölött szigorú kontrollt gyakorló Yonderboi külön kis világokat teremt, melyekbe mindig öröm belemenekülni.
fejes
2011.10.17
|


Játék
Hú, mennyi holmit kell egy utazáshoz összepakolni! És akkor még könyveket is – ki tudja, melyik nap mihez lesz kedvetek, és főleg mennyi időtök marad este mesét olvasni a kalandokkal teli nap után!
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.