Kedvenc helyek

Bankrupt: Rewound EP

est.hu:
8/10
|
olvasói
10/10 (1)
[ pop / psychobilly / punk ] Punks not dead - hirdeti a punkok örök, "csakazértis" jelmondata. És tényleg. Ahogy a világ egyre pocsékabb hely lesz, úgy kapnak egyre nagyobb teret és figyelmet a pocsék helyek krónikásai. A Bankrupt hatodszor támad.
A budapesti klasszikus angolszász, mondhatni old school (már ha nem lenne annyira new school) punkot gurító társaság 2000-ben tolta először elénk magát. Akkor még csajokról, csajozásról, bulikról ment az értekezés, azóta meg minden másról: megosztottságról, sztrájkokról, zavargásokról, politikáról, gazdasági válságról. A debütáló Listen leginkább a Ramones-ra és a korai The Clash-re fókuszált, a későbbi kiadványokon aztán egyre több szín tűnt fel (punkabilly, psychobilly).

A trió soha nem gondolkodott két percnél hosszabb játékidőben, de hát a punk már csak ilyen műfaj. Jön, lát, megmondja a tutit, oszt lelép. Ami viszont kifejezetten kúl, hogy a hármas hallgat az új idők új szavaira, és még véletlenül sem 10-12 számos albumokon olt minket, hanem rövidlejáratú EP-k formájában kritizál. Rocco (ének, basszusgitár), William (gitár, ének) és Kicsi (dob) a Rewound EP-n is tovább sűríti azt, ami már így is maximális sűrűségű volt. Alig nyolc percben négy számot kapunk, mégis képesek überelni saját magukat.

Az EP színes, tartalmas, változatos, jól szól, energiát ad, üt, és újratölt. A lemez egyébként talán az eddigi legdallamosabb munkájuk. A Clint egy instrumentális surf rock darab, nem kevés western beütéssel, a címadó leginkább a pop punk és a britpop keveréke, a hétköznapok és az agyeldobós hétvégék közti vergődést megzenésítő Weekend igazi gonosz darab, míg a záró Happenstance esszenciális punk. Ennyi pont elég az üdvösséghez.
 
A Bankrupt ismét megmutatta, hogy a punk rock lényegre törő, nyers eszközeivel tökölés nélkül mindaz elmondható, amire másoknak egy teljes őszi ülésszak is kevés.
Radics Gábor
2011.10.29
|


Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.