3D vetítések

Arthur, a legjobb parti

est.hu:
6/10
|
olvasói
5/10 (1)
Az Arthur, a legjobb parti az 1981-es, Dudley Moore – Liza Minnelli-féle, két Oscar-díjas romantikus komédia, az Arthur remake-je, Russell Branddel (Lepattintva, Felhangolva), Helen Mirrennel és Jennifer Garnerrel a főbb szerepekben.
Az 1981-es Arthur a fiatalon (43 évesen) elhunyt amerikai tévés forgatókönyvíró, Steve Gordon alkotása, akinek a Dudley Moore és Liza Minnelli főszereplésével forgatott, rögtön két Oscart is nyert romkomja az egyetlen nagyjátékfilmes munkája. A szegénységben megélendő igaz szerelem és a muszájmenyasszonnyal járó több száz milliós örökség közt vacilláló naplopó playboy meséjéből harminc évvel később egy másik televíziós alkotó, a leginkább a Modern család révén ismert Jason Winer forgatott remake-et. 
 
A legnagyobb különbség a Russell Brand fémjelezte újra és az eredeti között, hogy az új egy sokkal prűdebb, finomkodóbb verzió. A prostivadászós nyitójelenetből közúti (batmobilos) ámokfutást varázsoltak, Arthur szerelme itt bolti szarka helyett illegálisan tevékenykedő idegenvezető, Arthur maga pedig nem folyamatosan csontrészeg, maximum szórakoztatóra iszogatja magát egy kicsit. Nem jellemzik túl plasztikusan ezenkívül a lány lepattant, külvárosi környezetét sem Queensben (csupán funkcionálisan mutatják be, míg a régi Arthurban több jelenetben is hangsúlyozták az éles társadalmi különbséget). 
 
Szintén nem elhanyagolható tényező, hogy Russell Brand ugyan alapvetően elég dekadens figura és jópofa jelenség ahhoz, hogy passzoljon hozzá Arthur szerepe, ám sajnos nem írtak jó szövegeket a számára (míg az eredetiben éppen a remekül megírt párbeszédek voltak a legjobbak, lásd: „Fürdeni fogok./Mindjárt értesítem a sajtót.”; „Bárcsak annyi pénzem lenne, mint amennyi van.”; „Segítse le a nyakkendőmet!” stb.). Legjellemzőbb e tekintetben az anonim alkoholista-gyűlés képsora, amikor a katasztrofális „alamuszi nyuszi”, majd a „nagyon csikiz” szavakkal zárják le az amúgy jól induló jelenetet. Van néhány részlet, amit az alkotók szinte egy az egyben vettek át az 1981-es verzióból, de alapvetően elmondható, hogy minél kevésbé támaszkodik az új film a régire, annál rosszabb. 
 
Az Arthur, a legjobb parti nemigen szolgál más célt, mint az előadóművészi-műsorvezetői pálya után filmszínészi karrierjével csak meglehetősen apró lépésekben haladó Russsell Brand imidzsének építését. Mellette a női főszerepet nem kisebb névtől, mint Liza Minnellitől megöröklő Greta Gerwig (az meg ki?) elhanyagolható tényező. És vélhetően emiatt (t.i. hogy ne homályosítsák el Brandet) cseréltek le minden fontosabb férfi szerepet nőire: Arthurnak inas helyett dadája van (Helen Mirren alakítása), a családi céget pedig nem egy keménykezű apa, hanem a zord anya igazgatja. 
 
A legnagyobb csonkításon mégis Linda/Naomi (Arthur szerelmese) apjának alakja esett át: az eredetiben volt pár nagyszerű poénja, ezúttal viszont mindössze ha két mondat jutott neki – és nem gegből, hanem szövegből összesen. Az új Arthur tehát végeredményben nyert ugyan egy Russell Brandet, ám az ő személye miatt egyúttal túl sok mindent veszített. És ezen az sem segít, hogy a remake alkotói kissé szájbarágós módon (azzal, hogy megindokolják, miért pont a szóban forgó – egyébként Jennifer Garner alakította – menyasszonyjelöltet akarják a főhőshöz hozzákényszeríteni, illetve a végén még jobban kiemelik Arthur jellemfejlődését) megpróbálják túlmagyarázni a számukra vélhetően az előző film dramaturgiai gyengeségeként funkcionáló kidolgozatlanabb részleteket. 6/10 
 
 
Kiadás: Magyar és angol DD 5.1-es hang, magyar és angol felirat. Extraként kimaradt jelenetek 10 percben, magyar felirattal. 4/10 
 
Arthur, 2011 * 106 perc * Pro Video * (12)
 
fürkész
2011.10.23
|
Arthur
amerikai vígjáték, 110 perc, 2011
Egy gazdag és iszákos playboy öröksége veszélybe kerül, amikor olyan nőt készül elvenni feleségül, akit a családja nem szeret.
Rendező:

Jason Winer

Forgalmazza: InterCom

3D vetítések


Linkek


Kapcsolódó cikkek

(15 kép)


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Filmek a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
Cs
17
P
18
18:10
Ne lőj!
belga film, 2018
18:10
Olasz szerelem
német romantikus film, 2008
18:15
Fogtündér kisegér
argentín-spanyol mesefilm, 2006
18:20
Apróláb
amerikai animációs film, 2018
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.