Séraphine

est.hu:
6/10
|
olvasói
9/10 (8)
Yolande Moreau belga színésznő megformált már jó pár különös alakot pályája során: elég, ha csak a Profi bérgyilkost keresünk – nem nem akadály Louise-ára vagy a Micmacs – (N)agyban megy a kavarás anyáskodó figurájára gondolunk.
Ha lehet, még ezeknél is furcsább szerzet a Séraphine főhősnője, Séraphine Louis, azaz a lakóhelyéről Séraphine de Senlisnek nevezett XX. századi francia naiv festőnő. Séraphine az egyszerű, nehéz sorsú emberek életét éli: takarítónőként dolgozik gazdag házaknál. Festeni vallási indíttatásra kezd el, soha nem tanulta, és különböző anyagok felhasználásával még a festéket is saját maga állítja elő, így készíti kirobbanó színekkel megfestett, pompázatos gyümölcs- és virágmotívumait.
 
A szerencsés véletlen úgy hozza, hogy ez a már nem fiatal asszony egy, a környékre költöző német gyűjtő és műkritikus, Wilhelm Uhde házában is takarítani kezd. Egy még nagyobb és még szerencsésebb véletlen eredményeként pedig Uhde felfedezi Séraphine ragyogó tehetségét. 
 
A színészként is ismert Martin Provost rendezése nem tipikus életrajzi film, hiszen (a szomorú fordulatot leszámítva a végén) főhősével nem történnek izgalmas események, így a legtöbb mozgóképes biográfiával szemben egy cseppet sem cselekményes. Az alkotók inkább Séraphine jellemét próbálták megragadni, nagyrészt hétköznapi tevékenységeinek és furcsaságainak hosszas bemutatásával életének három időszakában. Ennek eredményeként a film maga is sokkal inkább egy festményre hasonlít: nem mozgalmas, hanem állóképszerű.
 
fürkész
2011.11.16
|
Séraphine
belga-francia filmdráma, 125 perc, 2008
Séraphine de Senlis francia festőnő élete.
rendező:

Martin Provost

Forgalmazza: Anjou Lafayette
Bemutató: 2011. november 17.
(8 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
Cs
17
18:25
A híres Ron Burgundy legendája
amerikai vígjáték, 2004
18:25
Mrs. Lowry és a fia
angol életrajzi film, 2019
18:25
A múmia visszatér
amerikai akció-kalandfilm, 2001 (ism.)
18:35
Páros mellékhatás
amerikai vígjáték, 2009
19:00
Boldogító igen, vagy nem
kanadai romantikus vígjáték, 2004
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.