A gyömbér dicsérete

Fűszer és gyógynövény egyszerre, ami a legjobb kombináció, ráadásul könnyen elérhető, olcsó és finom, levesbe, főzelékbe ugyanúgy jó, mint húshoz vagy édesség alapjaként, a gyömbérsörről nem is beszélve – sőt, dísznövényként vagy tartósítóként is hasznosítható, illóolaja a illatszeriparban keresett cikk.
És ez csak a közönséges gyömbér, hiszen a kurkuma és a kardamon is a gyömbérfélékhez tartozik, de róluk talán máskor értekezünk!


Ahhoz képest, hogy milyen régóta ismert és elérhető számunkra a gyömbér, megannyi áldásos hatásával együtt, valamilyen megmagyarázhatatlan okból kifolyólag sosem vált igazán népszerűvé hazánkban, kivéve talán a sütemény fronton. Pedig a növényt, pontosabban annak gyökerét már i. e. 3000 körül méltatta bizonyos Sen Nang császár nagy füveskönyvében, az ókori görögök pedig az étkezést mindig gyömbérrel zárták, a középkori Itáliában pedig serkentőszerként használták – ami nem csoda, hiszen a gyömbér szinte mindenre jó. Megfázásra, puffadásra, izomfájdalomra, segíti az emésztést, görcsoldó és még ki tudja mire használatos, de az élettani hatása külön cikket érdemelne meg.  
 
A gyömbér ugyanis nem csak egészséges, de rendkívül finom is. Már ki tudja mióta az indiai, kínai, thai, maláj és még sorolhatnánk hányféle konyha alapvető hozzávalója, akár fűszerként, akár önmagában, mint például a japán gari, amit a szusi mellé kapunk, vagy a koreai kimchi. Elsősorban a fokhagymával párosítva elképesztően finom mindenféle sült húshoz, de simán leturmixolva némi jéggel a világ legfinomabb üdítőjét kapjuk – igaz, elsőre kissé erős lehet. Szinte nincs olyan étel vagy ital, amihez ne lehetne gyömbért használni, legyen szó csokoládéról, likőrről vagy éppen borról – a gyömbérbort az angolok találták fel és zöld színe van -, de ettünk már gyömbéres thai kolbászt is és az indiai népi étel, a lencsefőzelék egyik legfontosabb eleme. Különösen jó húsok ízesítésére, mivel fokozza az emésztőnedvek termelődését, így segít a nehéz, zsíros ételek emésztésében, s mérsékli a bélgázok képződését. 
 
 
Gyömbéres-chilis csirkeszárnyak  
 
A páchoz vegyünk egy fél ujjnyi reszelt gyömbért, két gerezd fokhagymát reszelve, egy narancs levét és a héját reszelve, három evőkanál szójaszószt, másfél evőkanál mézet, egy evőkanál mustárt és egy teáskanál chiliport vagy pelyhet és deci olajat és tegyük hozzá a tíz darab szárnyhoz, majd pihentessük optimális esetben egy éjszakára, de legalább 2-3 órára. Rendezzük el egy tepsiben, öntsünk alá egy kis szóját, narancslevet és vizet, majd süssük addig, míg szépen meg nem pirul és át nem sül. Isteni!  
 
Vizinger
2011.12.01
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.