Sütnivaló – A kacsa

Kevés olyan finom és gusztusos étel van, mint a sült kacsa, akár egészben, akár csak a combját vagy a mellét dolgozva fel, de persze az elkészítés módján áll vagy bukik az egész. Ki ne evett volna már kiszáradt, inas sült kacsát?
De zsírban tocsogó társa sem az igazi. Mi most segítünk mindkét szélsőséget elkerülni!
 
Először is a kacsát megmossuk, megtisztítjuk, bedörzsöljük sok sóval, majd meghintjük borssal. Ezután jöhetnek személyes kedvenceink; a kacsának jót tesz egy nagy adag rozmaring, de ha gyümölcsös verzióban gondolkodunk, egy kis kakukkfű sem tudja elrontani a végeredményt, sőt. (Egyéjszakás pácolás is jót tesz neki, de rögtön neki is lehet esni fűszerezés után a sütésnek.) Ha csak kacsacombot sütünk, akkor a fűszerezés előtt vágjuk be keresztbe, majd hosszába a bőrét, és hogy ropogós bőrt kapjunk a művelet végén, érdemes a sütőben sütés előtt egy teflon serpenyőben a zsíros oldalával lefelé a nagyja zsírt kisütni, és csak ezután a tepsibe tenni. A tepsibe aztán kerüljön fokhagyma is jócskán, hiszen kacsa és fokhagyma két jóbarát. Vághatunk bele vöröshagymát is, és ha a már említett gyümölcsös verziót készítjük, jöhet bele a narancs, de körtével vagy almával is kiváló! Egy kis vizet öntsünk a hús alá, hogy könnyebben puhuljon, majd takarjuk be alufóliával, és tegyük forró sütőbe. Általános érvényű alapszabály az egész kacsa sütésénél, hogy annyi óráig kell sütni, amennyi a hús súlya, + egy fél óra. A plusz félórára már vegyük le az alufóliát róla, hogy jó ropogósra tudjon sülni a bőre.  
 
Ez a sütési mód elsősorban egész kacsánál és combnál válik be igazán, ha csak melle húsáról beszélünk, más módszerekhez kell folyamodni, főleg, ha azt a bizonyos rozé kacsamellet szeretnénk elérni. Az eleje természetesen ugyanaz, vagyis alapos mosás után beirdaljuk a bőrét, de ne vágjuk teljesen szét, ne érjen el a kés éle a húsig, lehetőleg a zsírig sem! Ezután só, bors, majd teflon serpenyőben a bőrös oldalával lefelé kezdődhet a sütés, öt-hat perc alatt megpirul, majd megfordítjuk, három percig sütjük a másik oldalát, majd az egészet betoljuk az előmelegített sütőbe, és itt adunk még neki tizenöt percet. Ezalatt szépen megpuhul, a belseje pedig rózsaszín lesz és ha jól dolgoztunk, egyáltalán nem szárad ki.  
 
Ami még fontos, a sütőből kivéve ne essünk egyből neki a késsel, várjunk pár percet, pihentessük a nagy munkában megfáradt husit, hogy a sütés közben keletkezett finom nedvek és aromák benne maradjanak és átjárják ételünk minden porcikáját. 
 
A kacsát burgonyapürével, párolt káposztával tálaljuk, de káposzta helyett adhatunk hozzá befőttet is! 
 

Vizinger
2011.12.06
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Ma este az Akvárium klubban Adam Naas. Nézzétek csak, ő az új Lenny Kravitz. #adamnaas #koncertajanlo#programajanlo #akvariumklub
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.