Lőrincz Edina, az Óbudai Kulturális Központ ügyvezető igazgatója

Lőrincz Edinával, az Óbudai Kulturális Központ ügyvezető igazgatójával kezdtük az új évet, mert kíváncsiak voltunk mi a helyzet a III. kerületi központ háza táján és milyen programokra és rendezvényekre számíthatunk idén.
- Mi a kedvenc helye Budapesten és miért?
 
- Szeretek sétálni a budai várban és a Városligetben, bejárni a város összes múzeumát és kiállítóterét, futni reggelente a Margitszigeten, de leginkább Óbudán szeretek lenni, hiszen megannyi élmény köt ide: itt élek, itt dolgozom 16 éve, itt találtam meg a párom, ide jár a kislányom iskolába, és a legtöbb embert ebből a városrészből ismerem. 
 
- Milyen lenne álmai városa, ha ön alkothatna egyet? 
 
- Az általam elképzelt városban, Budapesthez hasonlóan megannyi színház, múzeum, rendezvényközpont, benne számtalan kulturális esemény lenne, lehetőleg díjmentesen, ugyanakkor sokkal több zöldterületen tudnék futni, sétálni, biciklizni, a villamosok zajtalanul járnának, a teherforgalom messze elkerülné a várost, és az autók is csak korlátozottan futnának az utakon.  
 
- Mesélne nekünk egy kicsit az Óbudai Kulturális Központról? Hogyan is épül fel? 
 
- A 2008-ban alakult Óbudai Kulturális Központ nonprofit Kft 3 háza - a Békásmegyeri és a Csillaghegyi Közösségi Ház valamint az Óbudai Kulturális Központ - színházi és ismeretterjesztő előadásokkal, kiállításokkal, koncertekkel és számos állandó program, tanfolyam színes kavalkádjával, egész évben várja fiatalabb és éltesebb látogatóit. 2012- ben is mi szervezzük az óbudai nagyszabású, ingyenesen látogatható fesztiválokat, május 6-án az Óbuda Napját, júniustól szeptemberig a patinás Óbudai Nyár programsorozatot és decemberben az egész hónapot átölelő Advent Óbudán rendezvényt a Fő téren és a III. kerület számos pontján.  
 
- Mi a helyzet önökkel mostanában? Milyen futó programok vannak? 
 
- Mindhárom házban indulnak a színházi bérletes előadások, a San Marco utcában a Kaláka együttes műsorával folytatódik a Kossuth-díjasokat felvonultató, Szacsvai László vendégszereplésével pedig A humor nagyágyúi címmel ősszel indult sorozatunk. 
 
- A képző-és iparművészeti kiállítások sorát Békásmegyeren januárban, a Magyar Kultúra Napja alkalmából, egy reprezentatív kiállítással, a Néprajzi Múzeum magyar népi ékszerek gyűjteményével nyitjuk. 
 
- Csillaghegyen Görög- majd Csehországot idézzük meg a Népek Napja sorozatban, de lesz irodalmi előadás, a Csak van együttes koncertje és Jazz Klub is. 
 
- Milyen terveik vannak 2012-re? 
 
- Óbudán a Kulturális Központba toppanókat olykor különleges "pincérek" fogadják,(Bardóczi Attila majd Benkő Péter színművész), akik nem csak a belépődíj fejében kapott kávét vagy teát szolgálják fel, de verselnek, dalolnak és történeteket osztanak meg vendégeikkel. Ezen túl tavasszal koncertet ad Zorán és Presser Gábor is. A fiatalok körében elharapódzó drog és alkohol visszaszorítását szeretnénk segíteni Békásmegyeren egy a diszkóbaleseteket feldolgozó rendkívül sokkoló performance előadással, Kiss Tibivel, a Quimby frontemberével történő beszélgetéssel, filmvetítéssel, a 4. alkalommal megrendezendő nemzetközi break jam-mel és az amatőr könnyűzenei együttesek találkozójával. Csillaghegyen egy újonnan kialakított kerámiaműhellyel várjuk az agyagozás szerelmeseit, ahol kicsiknek, nagyoknak, időseknek Szemlér Magda keramikusművész-tanár és Inzám Sándor fazekasmester osztja meg velünk a művészi kerámia illetve a népi mesterség fortélyait. 
2012.01.10
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.