„Állandóan felrobbanó dolgok elől kellett elrohannunk...” - Philip Winchester

Január eleje óta vetíti az HBO a Strike Back (magyar címe Válaszcsapás) második évadát. Az izgalmakban bővelkedő – és részben hazánkban forgatott – akciósorozat egyik főszereplője, Philip Winchester mesélt karakteréről és a sorozatról.
- Hogy kaptad meg a szerepet?
 
- Dublinban forgattam a Camelot című sorozatot, amikor felhívott az ügynököm, és mondta, hogy van nála egy nagyszerű forgatókönyv, amit a remek Dan Percival rendez, és hogy szerinte el kéne olvasnom. Amikor néhány napig szünetelt a forgatás Dublinban, Londonba repültem, és találkoztam a rendezővel és a casting igazgatóval, akikkel elbeszélgettünk a sorozatról. Ezután néhány hétig nem hallottam felőlük, majd felhívtak, hogy el kéne mennem egy próbafelvételre. Ekkor találkoztam Sullivan Stapletonnal, aki Damien Scottot alakítja a sorozatban. Ő volt az első, akivel közös próbafelvételt csináltuk, és valahogy rögtön működött a dolog. Aznap készült még néhány próbafelvétel más srácokkal, de valamiért azt gondoltam, hogy Sulli az a típusú fickó, akivel leginkább élveztem a jeleneteket. Aztán visszarepültem Dublinba, és egy ideig ismét csend volt a sorozat körül. Aztán határozottan emlékszem, éppen befejeztük a Camelotot és iszonyatos nagy hóvihar volt Dublinban. Álltam egy kocsma előtt egy korsó Guinness-szel a kezemben Dublin központjában, néztem a havazást, amikor megcsörrent a telefonom. Az ügynököm volt, és mondta, hogy az HBO felajánlotta nekem Michael Stonebridge szerepét a Válaszcsapásban, nagyon varázslatos élmény volt, amit sosem fogok elfelejteni. 
 
- Hogy kezdődött a forgatás? 
 
- Először is kiruccantunk Dél-Afrikába, ahol kaptunk egy elég intenzív katonai kiképzést, ami egy hónapig tartott, és amit angol és dél-afrikai egykori titkosszolgálati tisztek tartottak. Hihetetlen volt. Aztán valahogy a kiképzés összeolvadt a felvételek első napjaival. Fokvárosból Derbinbe repültünk, és az első napon egy nyomornegyed utcáin forgattunk éjszakai felvételeket. Mindenki az ablakból figyelt minket, ahogy ott rohangáltunk a lépcsőiken elnémított gépfegyverekkel teljes katonai felszerelésben. Elég intenzív éjszaka volt. 
 
- Azoknak, akik még nem látták a sorozatot, hogyan írnád le a karakteredet, Michael Stonebridge-t? 
 
- Michael egy igazi profi katona, aki az egész életét a katonaságnak szentelte, mindig maximalista és az a fajta fickó, akinek a fejében mindig van egy B-terv és egy C-terv. Nagyon szoros kapcsolatban áll Eleanor Granttel, akivel feltétel nélkül bíznak egymásban, és a dolgok nagyon összezavarodnak, amikor ez a durva Delta Force-os Damien Scott bejön a pakliba. Mert Damien nem a szabályok szerint játszik. Nőzik, iszik, és Michael el nem tudja képzelni, hogyan tud bármit is véghez vinni, de valahogy mégis sikerül neki. Aztán egy idő után, ahogy Michaelnek kezdenek felszínre jönni a gyengeségei, sokkal jobban elkezd függni Damientől, mint azt valaha gondolta volna. 
 
- Hasonlít a saját személyiséged Michaeléhez vagy teljesen más vagy? 

 
- Tudod, én mindig nagyon belevetem magam abba, amit elkezdek csinálni. Azt hiszem, ezzel nagyjából ki is merült a hasonlóság köztem és Michael között. Azok a férfiak, akikkel a kiképzés alatt találkoztunk, azok a valódi Michaelok és Damienek. Nem mindennapi életet élnek, és ámulatba ejtő figurák. Azt hiszem, komoly felelőséget éreztem, hogy jól ábrázoljam őket. 
 
- Mit élveztél a legjobban a forgatáson? 
 
- Tudod, ez egy kicsit olyan, mintha újra gyerek lennél. Gyerekkoromban imádtam a Die Hard- és James Bond-filmeket, illetve bármilyen akciófilmet. Szóval, benne van ez az elem is, de egyben az agymunka is. Ezek a figurák gondolkodó katonák, akiknek van tervük, nemcsak ész nélkül akcióznak. Szóval ez a vonal is nagyon tetszik a sorozatban. Emellett, ha őszinte akarok lenni, kicsit olyan, mintha beszteroidozott cowboyok és indiánok lennénk. Hat-hét hónapra igazi kemény fickókká kell válnunk, akik elit alakulatokkal gyakorlatoznak, gyors autókat vezetnek és nagy fegyverekkel lövöldöznek, hogy elkapják a rosszfiúkat. 
 
- A sorozat pozitív fogadtatásra talált a kritikusok és nézők közt egyaránt. Szerinted jó hatással lesz a karrieredre? 
 
- Tudod, igyekszem…nem is igyekszem, hanem határozottan távol tartom magam attól, hogy a kritikákat elolvassam. Sokkal jobban szeretek emberekkel beszélgetni a sorozatról, mert az ő véleményük számomra jóval izgalmasabb. Szóval nem tudom, hogy jót fog-e tenni a karrieremnek, de azt tudom, hogy személy szerint számomra sokkal szórakoztatóbb és kielégítőbb, mint bármi más munka, amit eddig csináltam. Személyes szinten nagyon elégedett vagyok. Innentől pedig az emberektől függ, hogyan interpretálják azt, ez pedig a saját véleményüktől függ, amibe nincsen beleszólásom, de boldog vagyok, hogy az emberek nézik a sorozatot. 
 
- Mit gondolsz, van különbség a szokványos akciósorozatok és a Válaszcsapás között? 
 
- Abszolút azt gondolom, hogy van. Számtalanszor előfordult, hogy a forgatáson leállítottunk egy felvételt, mert beláttuk, hogy valamit másként kéne csinálni. A katonai kiképzés, amin részt vettük, részben azt szolgálta, hogy valódinak tűnjünk, ahelyett hogy sztereotipikus akcióhőst alakítunk. Ezek az emberek valódiak, és mi is valódinak akartunk tűnni, olyan figurákat akartunk alakítani, akik tényleg véreznek, izzadnak és mocskosak lesznek. Megpróbáltunk annyira pontosak lenni, amennyire csak lehet, és csak olyan dolgokat csinálni, amik tényleg megtörténhetnek és meg is történnek. A forgatás idején állandóan jelen volt egy katonai tanácsadó a helyszínen, aki nem csak a tanácsadás miatt volt ott, de a biztonság miatt is. Állandóan felrobbanó dolgok elől kellett elrohannunk és automata fegyvereket használtunk. Szóval jó pár olyan dolog volt, ami miatt szükség volt a jelenlétére a saját magunk és az operatőrök testi épsége érdekében. 
2012.01.19
|


Filmek a TV-ben
19:30
Equilibrium
amerikai fantasztikus akciófilm, 2002
20:00
Átejtve
amerikai romantikus vígjáték, 2018
20:00
Váratlan kaland
amerikai romantikus film, 2017
20:30
A cég
amerikai thriller, 1993
20:30
16 kívánság  
amerikai családi vígjáték, 2010
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
19:30
Medvetesók
2015, 48. rész: A könyvtár
19:30
Kismackó kalandjai
I. évad, 42. rész
19:35
Ben 10
2017, 106. rész: Éjjel-nappal Ben
19:37
Kate és Mim-Mim
I. évad, 23. rész
19:40
Chuck megoldja
I. évad, 12. rész: Nem Dwayne-nek való vidék
Játék
A törvény embere, Luke Hobbs és a kitaszított Deckard Shaw szövetségre lépnek, amikor egy kibernetikailag felturbózott ellenség fenyegeti az emberiség jövőjét.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.