Üvöltő szelek (2011)

est.hu:
7/10
|
olvasói
5/10 (5)
A brit Andrea Arnold (Red Road, Akvárium) az egyik legtehetségesebb, ha nem a legtehetségesebb kortárs európai rendező, és a mondatban a hangsúly nemcsak a tehetségre, hanem a kortárs szóra is esik, hiszen eddig kifejezetten...
...modern történetekkel dolgozott, így kissé meglepő, hogy ezúttal Emily Brontë 1847-es klasszikusához nyúlt. Akadnak, akik anno elbliccelték az Üvöltő szelek elolvasását, mert riasztották őket a Brontë nővérek a viktoriánus ruháikkal, szomorú sorsukkal – a legidősebb lány, Charlotte a Jane Eyre írója –, és ez nem szép dolog. Az ő tájékoztatásukra közöljük, hogy a regény főhőse, az utcáról befogadott, majd szolgasorban tartott, végül bosszúra éhesen hazatérő ifjú Heathcliff eredetileg cigány, itt viszont színesbőrű, ami azért elég nagy váltás, ha mindez a véletlen műve is.
 
A rendezőnő ugyanis a könyvhöz hűen roma főszereplőt keresett, csakhogy nem talált, így továbblépett egy sötétebb árnyalat felé, ha szabad így fogalmaznunk, és ezáltal valóban kapott egy modern olvasatot a film, amely egyszerre meghatóan lírai és brutálisan nyers, Arnold „házi” operatőre, Robbie Ryan pedig különleges fényben mutatja be a háttérként szolgáló yorkshire-i mocsárvidéket.
 
Ha van az Üvöltő szeleknek gyengéje, az a két főszereplő (amatőr) színész közti kvalitásbeli különbség, a fiatal Heathcliffet alakító Solomon Glave ugyanis nagyságrendekkel jobb, mint a felnőttet játszó James Howson, akinek még a kiejtése is más. És hogy a végére egy kis színessel is szolgáljunk: a rendezőnő a hitelesség kedvéért nem engedte, hogy a felnőtt Cathyt megformáló Kaya Scodelario a forgatás alatt borotválja a hónalját, így 3 hónapig volt kénytelen „növeszteni” – bár mindez egyáltalán nem látszik a filmben, de nyilván kihatott az alakítására. Vagy nem.
Vízer
2012.02.14
|
Wuthering Heights
angol romantikus filmdráma, 129 perc, 2011
Az árva Heathcliff a gazdag Earnshaw családnál nevelkedik, de felnőve bosszút esküszik a család ellen.
Rendező:

Andrea Arnold

Forgalmazza: Másképp Alapítvány
Bemutató: 2012. február 16.
(4 kép)


Film premierek

Ugye boldog vagy?

német vígjáték, 80 perc, 2019

Jó srácok

amerikai vígjáték, 95 perc, 2019

Volt egyszer egy… Hollywood

amerikai szatíra, 161 perc, 2019
Játék
Patrick deWitt nagysikerű regényéből készült ez a különleges hangulatú western, melyben egy testvérpár, Eli (Joaquin Phoenix) és Charlie Sisters (John C. Reilly) azt a megbízatást kapja, hogy végezzenek egy aranyásóval, aki meglopta főnöküket.
Filmek a TV-ben
18:15
Koreai rulett
dél-koreai akciófilm, 2013
18:25
Csokoládé
angol romantikus film, 2000
18:30
Virágvölgy
magyar film, 2018
18:35
Inferno
amerikai-japán-magyar-török thriller, 2016
18:40
Fák jú, Tanár úr! 3.
német vígjáték, 2017
Ma 15:00-től Zurgó együttes a Mesterségek Ünnepén, 21:00-től meg táncház velük! @mestersegekunnepe #mestersegekunnepe #zurgoegyuttes #programajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.