Kedvenc helyek

Leonard Cohen: Old Ideas

est.hu:
9/10
|
olvasói
8/10 (10)
[ blues / folk / folk rock / rock ] A bölcsesség csöndes. A bölcsesség nem hivalkodik. A mindenség akár a legegyszerűbb szavakkal is leírható. Az Old Ideas csöndes. Az Old Ideas nem hivalkodik. Az Old Ideas a legegyszerűbb dallamokkal írja körül a mindenséget.
Leonard Cohen tizenkét albumot adott a világnak. Tizenkét tanítványt, tizenkét olyan evangéliumot, amelyek a világ valamennyi nyelvén szólnak, és akinek füle van, meghallja és megérti minden szavukat. Nem akarunk patetikusak lenni, de az idén hetvenhét éves öreg dalnok zsoltárai valóban képesek megváltani a kallódó lelkeket.

A kanadai dalszerző-énekes egyszer már majdnem visszavonult. Jó pár éve, nagyjából az egy buddhista kolostorban önkéntes száműzetésben töltött időszak után született Ten New Songs idején, 2001-ben. Cohen ekkoriban igencsak búcsúzkodós hangulatban volt, aztán mégsem. Aki egyidős a poppal, sohasem búcsúzhat a zenétől véglegesen. Cohen pedig egyidős vele, sőt időtlen. És ezzel meg is érkeztünk művészetének és személyiségnek lényegéhez. Ez az ember pontosan ezekkel az eszközökkel, ezekkel a hangulatokkal festette le az élet dolgait már a kezdetek kezdetén. És bármennyire is megváltozott azóta a világ, bármennyire is elrohantak az évek, Cohen és a benne szunnyadó harmónia képes arra, hogy hallgatóiban is harmóniát teremtsen.

Persze néha az apokalipszisről jövendölt (The Future, 1992), pesszimista volt, de beletörődő soha, inkább megbékélt. Stúdióalbum utoljára 2004-ben jelent meg tőle. Úgy látszott, hogy a hűséges társzerzőjével, Anjani Thomas-szal és hangmérnökével, Leanne Ungarral készült Dear Heather valóban az utolsó felvonás. Bár a dúsabb a hangszerelésű, némileg kísérletezőbb album a páratlan életmű méltó lezárása lehetett volna, Cohen mégis a folytatás mellett döntött. Túl a hetvenötön nagysikerű világkörüli turnéra indult. A Budapestet is érintő koncertkörútról Live In London címmel pillanatfelvétel is készült. Az album és a turné sikere pedig meggyőzte: érdemes folytatni.

A 2008-ban a Rock And Roll Hírességek Csarnokába is beválogatott dalszerző-gitáros-énekes lassan a nyolcvanhoz közelít. Hangja mélyebb, reszelősebb, mint valaha, miközben dalai legalább olyan jók, mint bármikor máskor. Cohen suttog, dünnyög, szaval, énekel, ki- és feltárulkozik, ironizál, mi pedig örülünk, és megtérünk. Alázat, finom humor, sötét cinizmus, huncutság, érzékenység és kristálytiszta gondolatiság, mindez tizenkét számban, alig háromnegyed órában. Irodalmi értékű szövegek, színpadi mércével mérve is megindító előadás.
 
A 2011 tavaszára ígért Old Ideas régi-új társakkal készült, köztük olyanokkal, mint a pop legnagyobbjaival együtt dolgozó Patrick Leonard vagy épp Adjani Thomas. Hogy mennyire költészet és mennyire könnyűzene, amit Cohen csinál, arra talán leginkább az adja meg a választ, hogy a dalszövegeket először a The New Yorker költészeti mellékletében jelentette meg. Persze az is lehet, hogy ez nem jelent semmit.

Az emberi kötődésekről, mindezek értelméről, a születésről, az elmúlásról és a reményről szóló dalok a végtelenségig csupaszok és szelídek. Nosztalgia nincs, ahogy szomorúság sincs, ugyanakkor a lemezt valamiféle kendőzetlen törékenység lengi be. És ami mindennél fontosabb: a giccsgyanú fel sem merül. A blues, a gospel és a folk határvidékéről eredő zene továbbra is a gondolatiság kiszolgálója csupán. Az akusztikus gitár, a zongora, a harmonika, a vonósszekció, a bendzsó, a trombita, a kontrasztos női vokál meg persze a keverőpult valamennyi beállítása kizárólag a mondanivaló alátámasztását szolgálja.

Az emelkedett, éteri vokállal és szomorú vonósokkal díszített Going Home, a zongorás, orgonás, hegedűsiratós, kicsit tomwaits-es Show Me The Place vagy épp a bluesos The Darkness mind egy olyan ember imádságai, aki egyenrangú partnerként mer beszélni teremtőjével, mert tudja, a farizeusság csak sunyiságot és félelmet szül.
Radics Gábor
2012.02.12
|


Játék
A látványos kiállításon a látogatók egy képzeletbeli űrutazásra indulnak, ahol tudásukat és bátorságukat próbára téve egy galaktikus kaland részesei lehetnek.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.