Kedvenc helyek

Dorota: Dorota

est.hu:
7/10
|
olvasói
9/10 (3)
[ jazz / rock ] A Dorota pontosan tudja, mit akar. Mindent. A művészi szabadság vezérli őket. A Dorota egy hallgathatatlan, mégis hallgatóbarát bemutatkozás.
A debütáló album leginkább olyan, mintha egy lejátszóba raktuk volna be a Mars Volta bármelyik elborult alkotását és mondjuk Captain Beefheart korszakos Trout Mask Replicáját. A látszólag véletlenszerűen tekeredő-csavarodó számok valószerűtlen módon mégis egységgé állnak össze.

Hogy hol is van ennek a folyamatzenének a gyökere? Hogy mennyiben sarjad a hatvanas évek végi szűrőzött pszichedeliából vagy épp az avantgárdból, hogy mennyiben garázsrock és mennyiben free jazz? Meghatározhatatlan, megfoghatatlan: legalább annyira jazz, mint amennyire rock.

Somló Dávid gitáros, Makkai Dániel basszusgitáros és Porteleki Áron dobos triója rendkívül egyedi hanggal bír. Ugyanakkor persze a Kosd-Budapest-Tordas vonalról származó, jelenleg Budapesten alkotó, Dorota Masłowskáról, a Lengyel-ruszki háború a fehér-piros lobogó alatt című kötet szerzőjéről elnevezett társaság mellé elkelne egy profi producer, aki megfelelő mederbe terelné ezt a kreatív káoszt. Bár lehet, hogy egy "külső fül" épp a produkció "élét" venné el.

A tizenkét számos album változatos hosszúságú (50 másodperc és 10 perc közötti) tételei egytől egyig fityiszt mutatnak a hagyományos dalszerkezetnek. Nincsenek dallamok, refrének, megjegyezhető és kiemelhető darabok, csakis együtt lélegző hangulatok, befordult hangfestő mormogással, tétova pengetéssel, követhetetlen ritmussal és mindezek ellenkezőjével. Organikus, kreatív örömzene.
Radics Gábor
2012.02.19
|


Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.