„Vártam már egy ilyen nehézségű szerepet” – Adorjáni Bálint

Adorjáni Bálint színművésszel a PestiEst Színfalak mögötti körbevezetés után beszélgettünk a Rába Roland által színre vitt García Lorca-darabról, a Yermáról, Juan szerepéről és a Radnóti Színház idei terveiről.

Linkek


Kapcsolódó cikkek

- Mesélnél nekünk röviden a Yerma című darabról?
 
- Izgalmas megközelítés Rába Roland rendezése, mert ezt a tragikus történetet az utolsó pillanatokig próbálja könnyíteni, ezzel teret hagyva a nézőnek a szabad asszociációra, lehetőséget biztosítva arra, hogy különbözőképpen hasson a nagyon kifejező lorcai szöveg, és másképp csapódjon le az egyes nézőkben a szereplők sorsa. A darab balladaiságát az állatok és a természet állandó jelenlétével, reflexióikkal és szertartásaival, erős akusztikus környezettel kelti életre az előadás. Az állatok hol a gazdaságot, hol a szereplők hangulatát, lelkiállapotát jelenítik meg, vagy ellensúlyozzák azt. A darab főhőse Yerma, akinek a tragédiája abból adódik, hogy nem lehet gyereke Juannal való kapcsolatából. Ez az első előadás, ami leveti magáról azt a konvenciót, hogy Juan nemzőképtelensége lenne az egyetlen oka a gyermektelenségnek. A történet kapcsolatuk öt évét öleli föl. Az előadás erénye, hogy ezen a házasságon keresztül mutatja meg, hogy mennyire ragaszkodunk elképzeléseinkhez, mennyire meghatározzák egysíkú ambícióink egész életünket, és nem megvalósuló irreális álmaink hogyan képesek a boldogságunk útjában állni, amikor rögeszmékké válnak.  
 
- Juan milyen személyiség? Szereted a szerepet, vártad? 
 
- Vártam már egy ilyen nehézségű szerepet, pont jókor jött az életemben. Szeretem, mert egy komoly feladat. A színpadon való megjelenéseim között évek telnek el, és eljátszom benne a tanácstalanságában, féltékenységében, sikertelenségében tönkremenő Juan figuráját. Juant az előadás utolsó jelenetéből visszafejtve formálom meg, Juan azt gondolom, szereti a feleségét, akarja őt szeretni, e nélkül csak egy érdektelen önkényúr lenne. Sikertelensége abból adódik, hogy nem képes gyereket nemzeni Yermának, vagy Yerma nem képes megfoganni, ez az előadásban nincs eldöntve. Juan a munkába, a gazdagságba menekül a családi sikertelenségből, kompenzálni akar, a gyerek helyett anyagi javakkal próbálja boldoggá tenni feleségét. Ez a helyzet mindannyiunk számára ismerős, csakúgy, mint az a tény, hogy a problémákat nem tudjuk megbeszélni, mert vagy nem akarjuk megbántani a másikat, vagy elvisz bennünket az indulat. 
 
- Van olyan szerep, amit még nem játszottál el, de nagyon vágysz rá? 
 
- Nincs szerepálmom. 
 
- Mit várhatunk idén a Radnóti Színháztól? Mit hoznak nekünk 2012-ben? 
 
- Most mutattuk be Térey János Protokollját, ahol Donner Kálmánt játszom Valló Péter rendezésében. Ez az előadás a napjaink Budapestjéről ad keresztmetszetet egy protokollfőnök viszontagságos életén keresztül. Mohácsi János rendezi Feydeau Bolha a fülben című vígjátékát, amit márciusban mutatunk majd be, nagyon várom már a közös munkát. Majdnem az egész társulat részt vesz benne. A költészet napján pedig Bálint András Úr és kutya című előadóestjének lesz a bemutatója. Március 31-én, a Színházak éjszakája programsorozatban a Radnóti Színház tárt kapukkal várja a nézőket, izgalmas programokkal, mint például retró Lehetetlen Vámos Miklóssal, borkóstoló Gazsó Gyurival, Vodku-koncert. Hogy én mivel készülök, az titok. 
2012.02.16
|


Belvárosi Színház, 2018. augusztus 31., péntek

Majd, ha az eső eláll

Hatszín Teátrum, 2018. augusztus 10., péntek

Hozott lélek

Szkéné Színház, 2018. szeptember 12., szerda

Varsói melódia

Hatszín Teátrum, 2018. szeptember 14., péntek

Caligula helytartója

Nemzeti Színház, 2018. szeptember 21., péntek

Pöttöm Panna 4+

Újszínház, 2018. október 3., szerda

Pöttyös Panni az iskolában 4+

Thália Színház, 2018. október 6., szombat

A királylány bajusza 4+

Újszínház, 2018. október 14., vasárnap

Hamupipőke 3-6

Karinthy Színház, 2018. október 28., vasárnap
Ahol a héten érdemes...
Budapest, A38 Hajó, június 4. - szeptember 3.
 
Budapest, Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, 2018. június 22. - 2019. március 17.
 
augusztus 16 - 22.
 
Székesfehérvár, Nemzeti Emlékhely, augusztus 18., 19., 21h
 
Játék
Az emlősszakértő Davis (Dwayne Johnson) különleges és szoros kapcsolatot alakított ki George-dzsal, a hihetetlenül intelligens ezüsthátú gorillával, amit egészen kölyökkora óta gondoz.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.