„Vártam már egy ilyen nehézségű szerepet” – Adorjáni Bálint

Adorjáni Bálint színművésszel a PestiEst Színfalak mögötti körbevezetés után beszélgettünk a Rába Roland által színre vitt García Lorca-darabról, a Yermáról, Juan szerepéről és a Radnóti Színház idei terveiről.

Linkek


Kapcsolódó cikkek

- Mesélnél nekünk röviden a Yerma című darabról?
 
- Izgalmas megközelítés Rába Roland rendezése, mert ezt a tragikus történetet az utolsó pillanatokig próbálja könnyíteni, ezzel teret hagyva a nézőnek a szabad asszociációra, lehetőséget biztosítva arra, hogy különbözőképpen hasson a nagyon kifejező lorcai szöveg, és másképp csapódjon le az egyes nézőkben a szereplők sorsa. A darab balladaiságát az állatok és a természet állandó jelenlétével, reflexióikkal és szertartásaival, erős akusztikus környezettel kelti életre az előadás. Az állatok hol a gazdaságot, hol a szereplők hangulatát, lelkiállapotát jelenítik meg, vagy ellensúlyozzák azt. A darab főhőse Yerma, akinek a tragédiája abból adódik, hogy nem lehet gyereke Juannal való kapcsolatából. Ez az első előadás, ami leveti magáról azt a konvenciót, hogy Juan nemzőképtelensége lenne az egyetlen oka a gyermektelenségnek. A történet kapcsolatuk öt évét öleli föl. Az előadás erénye, hogy ezen a házasságon keresztül mutatja meg, hogy mennyire ragaszkodunk elképzeléseinkhez, mennyire meghatározzák egysíkú ambícióink egész életünket, és nem megvalósuló irreális álmaink hogyan képesek a boldogságunk útjában állni, amikor rögeszmékké válnak.  
 
- Juan milyen személyiség? Szereted a szerepet, vártad? 
 
- Vártam már egy ilyen nehézségű szerepet, pont jókor jött az életemben. Szeretem, mert egy komoly feladat. A színpadon való megjelenéseim között évek telnek el, és eljátszom benne a tanácstalanságában, féltékenységében, sikertelenségében tönkremenő Juan figuráját. Juant az előadás utolsó jelenetéből visszafejtve formálom meg, Juan azt gondolom, szereti a feleségét, akarja őt szeretni, e nélkül csak egy érdektelen önkényúr lenne. Sikertelensége abból adódik, hogy nem képes gyereket nemzeni Yermának, vagy Yerma nem képes megfoganni, ez az előadásban nincs eldöntve. Juan a munkába, a gazdagságba menekül a családi sikertelenségből, kompenzálni akar, a gyerek helyett anyagi javakkal próbálja boldoggá tenni feleségét. Ez a helyzet mindannyiunk számára ismerős, csakúgy, mint az a tény, hogy a problémákat nem tudjuk megbeszélni, mert vagy nem akarjuk megbántani a másikat, vagy elvisz bennünket az indulat. 
 
- Van olyan szerep, amit még nem játszottál el, de nagyon vágysz rá? 
 
- Nincs szerepálmom. 
 
- Mit várhatunk idén a Radnóti Színháztól? Mit hoznak nekünk 2012-ben? 
 
- Most mutattuk be Térey János Protokollját, ahol Donner Kálmánt játszom Valló Péter rendezésében. Ez az előadás a napjaink Budapestjéről ad keresztmetszetet egy protokollfőnök viszontagságos életén keresztül. Mohácsi János rendezi Feydeau Bolha a fülben című vígjátékát, amit márciusban mutatunk majd be, nagyon várom már a közös munkát. Majdnem az egész társulat részt vesz benne. A költészet napján pedig Bálint András Úr és kutya című előadóestjének lesz a bemutatója. Március 31-én, a Színházak éjszakája programsorozatban a Radnóti Színház tárt kapukkal várja a nézőket, izgalmas programokkal, mint például retró Lehetetlen Vámos Miklóssal, borkóstoló Gazsó Gyurival, Vodku-koncert. Hogy én mivel készülök, az titok. 
2012.02.16
|


Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.