Alapi István gitáros

Alapi István, hazánk egyik legsokszínűbb gitárosa nemrégiben jelentette meg új önálló albumát niXfactor címmel, s bár leginkább az EDDA MŰVEK tagjaként ismerheti a nagyközönség, most mégis elsősorban a fúziós és progresszív zenerajongók örvendezhetnek az új anyagot hallgatván.
- Számtalan különböző, idehaza és külföldön megjelent albumon játszottál pályafutásod során, és a niXfactor már a harmadik önálló albumod. Az Edda mellett ilyen sok szabadidőd van? 
 
- Az Edda azért természetesen az év legnagyobb részében minden figyelmemet és energiámat leköti, szerencsére nagyon sokat játszunk, mégis van az évben néhány hónap, amikor van időm kicsit befelé figyelni, és ilyenkor általában elkezd valami titokzatos, számomra is megfejtehetetlen helyről előtörni belőlem mindenféle zene, amit aztán leírok, felveszek, és egyszer csak összeáll belőlük egy kész album. Így volt ez a tavalyi év elején is. 
 
- Az albumot hallgatva azt tapasztaltam, hogy rengeteg szélsőséges hangulat, érzelem kerít hatalmába, csak úgy áramlanak a különböző energiák. Úgy tűnik, rengeteg mondanivalód van, mégis a kevésbé egyértelmű, szavak nélküli kifejezésformát választod, hiszen úgynevezett instrumentális, hangszeres kompozíciókat hallhatunk. Mi az oka ennek? 
 
- A csak másodlagos jelzésrendszerrel, tehát szavak nélkül való érzelemkifejezés nagyon izgat, azt gondolom, sokkal árnyaltabb és kevésbé didaktikus, mint amikor konkrétan megmondjuk a hallgatónak, mit érezzen, mit gondoljon. Azonkívül sokkal nagyobb szabadságot ad, hiszen így minden kompozíció mindenki számára kicsit mást jelenthet, a saját lelkéből hívhat elő személyes érzéseket, indulatokat. Az énekes dalok esetében a hangszerek mindig egy kicsit háttérbe szorulnak, hiszen nagyrészt egyfajta kíséretet, alapot szolgáltatnak az ének alá, én pedig szeretném megmutatni mindenkinek, milyen árnyaltan, izgalmasan és különbözően beszélhetnek a hangszerek! 
 
- Igazad van, ehhez azonban az is fontos, hogy kik szólaltatják meg azokat. Kikkel játszol együtt az albumon, és miért éppen rájuk esett a választásod? 
 
- Az elsődleges szempont az volt, hogy az erről a műfajról hozzám hasonlóan vélekedő, kreatív és elhivatott zenészeket találjak. Néhányukkal már korábban alkalmanként különböző szituációkban játszottunk együtt, de fontos volt számomra, hogy ne ismerjük egymást kívülről, belülről, hanem tudjunk meglepetéseket szerezni és inspirációt adni egymásnak játék közben. Lantos Zoltán hegedül, Beke Márk billentyűzik, Barabás Tamás basszusgitározik, Banai Szilárd dobol, és Csányi István szaxofonozik az albumon. Mindannyiuknak köszönettel tartozom, mert szívüket, lelküket tették bele a dalokba! Meg kell még említenem Gyulai Zsolt hangmérnököt, akivel a végső keverést csináltuk, és aki nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a kompozíciók úgy szólalnak meg a CD-n, ahogyan azt belül, a megírásukkor hallottam. 
 
- Melyik kiadó vállalta fel a mai trendi világban egy ilyen album megjelentetését, és kaphat-e megfelelő nyilvánosságot a niXfactor? 
 
- Azt hiszem, az album a legjobb kezekbe került, az Égerházi Attila irányításával működő Gramy Records a kiadóm. Természetesen minden, a mai kor adta lehetőséget kihasználunk, hiszen az album ott van az összes jelentős üzlet polcán, valamint az interneten is hozzáférhető, mind a kiadó, mind az én oldalamon
 
- Élő koncertek? 
 
- 2012. 03. 01-jén a Budapest Jazz Clubban lesz a lemezbemutató koncertem, a továbbiakat még nem tudom, de mindenképp szeretném az anyagot minél többször, élőben is megmutatni. 
2012.02.22
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.