Vitézy Zsófia, a Budapesti Tavaszi Fesztivál fesztiváligazgatója

Vitézy Zsófia fesztiváligazgatóval a március 16. és 26. között megrendezésre kerülő 32. Budapesti Tavaszi Fesztiválról, az általa legjobban várt programról, a jövőbeli tervekről és a korábbi fesztiválokról beszélgettünk.
- Mennyiben lesz más az idei fesztivál a korábbiakhoz képest?
 
- Tekintettel arra, hogy a 2012-es fesztivál programját a 2011-es zárása után tudtuk csak elkezdeni előkészíteni, megalapozott struktúraváltásba még nem foghattunk. Az idei év tapasztalatai, a fesztivál alatt készülő turisztikai kutatás és az idegenforgalmi szakma észrevételei alapján hozzuk meg a változtatásról szóló döntéseket, amelyek a 2013-as fesztivál programján látszanak majd meg.  
 
- Korábban említette, hogy családbarát fesztivált szeretne, ezt sikerült elérni. Mesélne néhány ilyen rendezvényről? 
 
- Családbarát rendezvény a Művészetek Palotájában március 18-án rendezendő Ütős nap, amely délelőtt 11-től gyerekprogrammal várja a családokat. Az Amadinda Ütős Együttes Vadon szava című koncertje lesz az első, 12.30-tól pedig a Txalaparta meséi című előadáson ezzel a különleges hangszerrel ismerkedhetnek meg a családok. 
 
- Melyik programot várja a legjobban, melyik áll a legközelebb önhöz, és miért? 
 
- A Pokoli vígjáték című előadást várom legjobban. Nem annyira az előadás tematikája, mint inkább az egyik szereplő, John Malkovich személye miatt. A hollywoodi sztár először lép fel Magyarországon, izgalommal várom, mit gondol majd Budapestről, Magyarországról, és természetesen kíváncsi vagyok, hogy fogadja őt a magyar közönség. 
 
- Miért nem lesz idén Fringe? Lesz helyette hasonló kezdeményezés? 
 
- Anyagi támogatás hiányában marad el a Fringe. Ha lesz támogatás, amelyet erre tudunk felhasználni, akkor lesz újra Fringe, de ez még a jövő zenéje.  
 
- Ha anyagi gond nélkül bármilyen program/előadás/színész közül választhatna, kit hívna el a fesztiválra, és miért? 
 
- Például Kevin Spaceyt az Old Vic színházzal, a Fura dels Baust vagy Anna Netrebkót, de még tudnám sorolni.  
 
A 32. Budapesti Tavaszi Fesztivál idén március 16–26. között várja az érdeklődőket. 
A fesztivál nyitókoncertjével a 120 éve született Lajtha László emléke előtt tiszteleg. Kocsár Balázs vezényletével a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Lajtha Hortobágy című filmzenéjének szvitváltozatát adja elő. A zenei tételeket az 1936-ban készült Hortobágy című film részleteinek vetítése egészíti ki. Az évfordulóhoz kapcsolódva egy-egy Lajtha-művet tűz műsorára az Erdődy Kamarazenekar és a Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus. 
 
Folytatódik a Nemzeti Színház és a fesztivál közös rendezvénye, a Nemzetközi Színházi Fesztivál is. Az 1920–30-as évek európai városainak zenés kávéházait idézi meg a Música, Musique, Musik című előadás. A produkció rendezője Pelsőczy Réka, a dalokat a Katona József Színház művészei keltik életre. 
2012.02.27
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.