"Mindenkinek megvan a maga keresztje... nekem a Csókolom az" - Márta Alex

Pár hete robbant be a köztudatba ByeAlex előadó Csókolom című számával, aki máris több ezer rajongóval büszkélkedhet. ByeAlex-el vagyis Márta Alex-el beszélgettünk a városról és a Csókolom című dal történetéről.
- Milyen lenne álmaid városa, ha te alkothatnál egyet? 
 
- Nem akarok nektek közhelyes dolgokat mondani, hiszen nyilvánvaló, hogy egy jóérzésű ember, elsősorban békét és jólétet szeretne a "saját" városában. Ezeknek a megvalósítása azonban már más kérdés. Egy tuti: Az ÉN városomban legyenek gótikus építmények, mert azokat imádom! Odavagyok az építészetért, habár inkább csak élvezem, mintsem 'értem' ezt művészeti ágat. Leírhatatlan érzés, amikor hatalmas épületek előtt állsz szájtátva és minden porcikádat átjárja a csodálat, no, meg a félelem... Az Én városomban továbbá, a kultúra fontos szerepkört képviselne, és nagy jelentőséget tulajdonítanék annak, hogy a lakók művelhessék magukat függetlenül attól, hogy ki, milyen szerepet tölt be. Egy olyan kis városban, ahol én lehetnék az alapító elképzelhetetlen lenne, hogy az embereknek ne legyen munkájuk, vagy hogy rettegniük kellene minden nap amiatt, hogy mi lesz a jövőben... Nehéz kérdés, órákig tudnék előre menni egyre fontosabb problémákig...  
 
 
- Mit jelent számodra a Csókolom című dal? Miért, kinek írtad? Mi a története? 
 
- Mindenkinek megvan a maga keresztje... nekem a Csókolom az. Ezt a dalt kb. két éve írtam meg. Volt egy zenekarom és annak berkeiben. És aztán fizettem a tanulópénzeket, stúdiókról-stúdiókra mentem az ötletemmel, de a dal sosem úgy szólalt meg, ahogy én elképzeltem. Aztán, egy időre volt, hogy hanyagoltam, de aztán mégis elővettem, és egy méltó hangszerelést tudtunk hozzá kiagyalni a HangArt-ban. Az, hogy kinek és miért írtam... Fölösleges feloldanom ezt a kérdéskört, így mindenki úgy értelmezni, ahogy szeretné. Lehet egyszer majd ezt is elmesélem nektek... Majd ha 'beérett' a dal. Ha lesz ilyen...  
 
 
- Régóta zenélsz? Mesélnél magadról, ki vagy, mióta vagy a zenei életben? 
 
- Nem tudom, mit is jelent az, hogy 'lenni a zenei életben'... Egy biztos, régen. Átestem én is mindenfélén... Viszonylag hamar foglalkoztam már zenével... volt egy kis szintim. Tök gagyi volt... Azon irkáltam 'témákat', majd kazettára vettem őket... Majd égettem magam a húgom, és esetleg a szüleim előtt. Tiniként ügyködtem igen kezdetleges zeneszerkesztőkkel, amelyek annyira korlátozottak voltak, hogy sokszor PC játékok hangjait is összevagdostam meg szerkesztgettem, hogy új hangokat kreálhassak... Mókás volt pl. a Worms Armageddon remixem! 18 vagy 19 voltam, mikor zenekaroztunk is... Nem jutott semerre. Utána meg egyetemen volt egy zenekarom, és az sem... De ott született pl. a Csókolom. Most pedig, rákereshettek a My Gift to You nevű formációnkra, amit Nagy Ati barátommal, amolyan "MSN Zenekraként" emlegetünk... Nem koncertezünk, csak pszichedelikus-poszt rock témákat kreálunk, meg remixlemezeket dobunk közzé... Most, hogy ezeket a sorokat olvassátok, pl. kint van már a 2 Years Down | Under Pressure Remixed anyagunk is, amelyen elég ismert magyar elktrógerek is nyomulnak!  
 
 
- Lesz még folytatás is, ugye? Ezen a zenei vonalon maradsz? 
 
- Igen lesz. Nekem nincs vonalam, nem akarok vonalakat követni. Sokféle anyagot szeretnék kihozni ByeAlex néven, szóval, lehet még skizofrénnek is fogtok vélni a végén, hehe! Ami biztos, hogy szeretnék a továbbiakban is kicsit rendbontó hangszereléseket közzétenni, értelmes vagy fricska szövegekkel... Keverve az élő, minimál hangszerelést, a visszafogott elektronikus hangszerekkel. De ha a kérdés arra irányult, hogy fogok-e a jövőben ByeAlex néven Deathcore metált produkálni, nos... Nem kell félni, haha!  
 
 
- Minden dalodat te írod és hangszereled, vagy van egy együttes mögötted? 
 
- Jópár dal van a fejemben. Engem talán semennyire nem lehet befolyásolni... Így én írom a dolgaim. A hangszerelést is, a Csókolom esetében - nagyjából 85%-ban - én találtam ki, de nem én valósítottam meg. Azt nálamnál jobb zenészekre bíztam, mint Károly Tamás, a HangArt Stúdió hangmérnöke. Egy felállást azonban hamarosan össze szeretnék hozni, és már meg is vannak az ötleteim arra, hogy kiket fogok megkérni, remélem ez hamarosan kiderül.  
2012.03.05
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.