Ascher Tamással beszélgettünk

Ascher Tamással, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar rendezővel, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorával beszélgettünk a Pesti Est Színfalak mögött c. rendezvénye kapcsán az Ódry Színpadról.
Hogyan látja az Ódry Színpad múltját, jelenét és jövőjét?
 
Az Ódry Színpad a nagy magyar színészek és rendezők legtöbbjének első bemutatkozási lehetősége volt. Fantasztikus élményeket őrzök egészen fiatal koromból. Mint például Szép Ernő Patikájának első előadását a sok évtizednyi feledés után – a negyedéves Kern András volt Csuszik Zsiga. A ma még ismeretlen fiatalok közül sokan hasonlóan sziporkázó alakítást nyújtanak. 
 
Nagyon változatos előadások vannak a színházban, Önnek melyik a jelenlegi kedvence és miért? 
 
Novák Eszter osztályának idei bemutatója, a Lépésről lépésre a Chorus Line magyar változata. Nagyszerűen énekelnek és táncolnak, és emellett megható, őszinte alakításokat produkálnak a növendékek. Sokat várok ezektől a fiataloktól.  
 
Miben különleges az Ódry Színpad, miben/mitől más, mint a többi színház? 
 
Éppen az a különleges benne, hogy minden bemutatója magában rejti a váratlan, robbanásszerű felfedezés lehetőségét – a dolgok természete szerint azért ez nem mindig teljesül. 
 
Ha bárkit felkérhetne a világ bármely pontjáról, hogy rendezzen egy darabot Önöknél, akkor ki lenne az és melyik darabra kérné fel? 
 
Christoph Marthaler lenne az első meghívottam. Nagyszerű improvizációkat csalna elő a fiataljainkból. Az előadás tele volna énekkel, zenével és bohóctréfákkal. Az ő szeretettelien gunyoros világlátása, vonzódása a hétköznapok abszurdjához azonnal megértésre találna, inspirálná a hallgatókat. 
OIL
2012.04.12
|


Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.