Michael

est.hu:
6/10
|
olvasói
5/10 (6)
Egy konszolidáltnak tűnő középkorú férfi elég egyértelmű célból egy 10 év körüli kisfiút tart bezárva háza pincéjében, ahol külön lakrészt alakított ki foglya számára. A Michaelben az ő köznapi realizmussal ábrázolt...
...nyomasztó mindennapjaikat figyelhetjük a gyerek hamvába holt ellenállási kísérleteitől kezdve hétköznapi életképeken át ambivalens kapcsolatukig. A korábban többek közt Michael Haneke casting direktoraként tevékenykedő Markus Schleinzer bemutatkozó nagyjátékfilmjének legfontosabb vonása, hogy abszolút „főhőse” (pontosabban antihőse) a pedofil figura – áldozata csupán mellékalakként jelenik meg mellette. Talán felesleges hangsúlyozni, hogy ezen (eleve kényes témához járuló) drasztikus gesztus miatt különösen fontos lenne megindokolni a téma- és eszközválasztást. A Michael esetében azonban nehéz eldönteni, mi is lehetett az alkotói szándék. 
 
A mű kontrasztokkal dolgozik (verekedésre karácsonyi ajándékozást, baljóslatú tévériportra hógolyózást vág), mégis egynemű; időnként fordulatos, talán még izgalmasnak is nevezhető, mégis egyhangú; nyugtalanítóan szenvtelen (gyakran mintha nem is akarna hatással lenni a közönségre), mégis többször felvillan benne valamiféle morbid, bizarr fekete humor – kifejezetten egyenetlen alkotás tehát. Ráadásul a felemás, kétértelmű csattanó ellenére megterhelő, esetenként határozottan kellemetlen filmélmény, amit nehéz nem undorral az arcunkon végignézni. Mindezek miatt a legvégén is nagy kérdés marad, mit is ad Schleinzer műve a nézőnek. 
fürkész
2012.05.31
|
Michael
osztrák filmdráma, 96 perc, 2011
Öt hónap egy pedofil életéből, aki egy tízéves kisfiút tart fogva a pincéjében.
Forgalmazza: Vertigo Média
Bemutató: 2012. június 7.
(4 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.