Kedvenc helyek

Nemjuci: 2

est.hu:
7/10
|
olvasói
7/10 (4)
[ pop / rock ] Kezdhetnénk úgy is, hogy az egykori animás Németh Juci blablabla... De nem kezdjük, mert a Nemjuci se nem Anima, se nem Rémember, és még csak nem is The Puzzle. A Nemjuci másodszor is hitet tesz a rádiórock mellett, és mi részben hiszünk is neki.
A Lovasi Kiscsillaga óta divatba jött meghatározással szólva: a Nemjuci is hobbizenekarként indult, hogy aztán mára a hazai fesztiválok és koncertprogramok egyik legkedveltebb bandája legyen. A Nemjuciban az a jó, hogy spontán, és ez benne a rossz is. Minden számban van egy-egy momentum, ami megfog, ugyanakkor ezeket a momentumokat pont, hogy a zenekar nem fogja meg, azaz nem dolgozza ki kellőképpen. Az is koncepció, hogy nincs koncepció.

De ne legyünk igazságtalanok, a Nemjuci második albuma egy relatíve kreatív formában lévő zenekart mutat. Eltaláltak a riffek, rendben vannak a grúvok, ha kell, zúzás van, ha kell, szerelmes pop (Juci saját bevallása szerint úgyis érzelmes alkat), az együttes tagjai közül senki nem akarja lejátszani a másikat, ami a "szupergruppok" esetében bizony nagy kihívás az egóknak. Ugyanakkor Jucitól elvárnánk, hogy gyakrabban lépjen ki a zene szövetéből, és többet mutasson magából. Kevés a dög. Rendben van, hogy demokrácia van, de mégis. A hangja túl sima ügy a rockhoz, túl steril, és hát Skye Edwards-nak nem biztos, hogy jól állnak Courtney Love számai. Az új korong egyébként némileg "haladóbb", mint az előző volt, és ami lényeges: simán van rajta több olyan sláger is, mint a Runaway vagy épp a Winning Wars.

Ilyen lehet például a borúsan riffelgető U Gotta Luv Me, a grúvi basszuson gördülő Idiot Love Song, a punkosan friss Take Me vagy épp a korai Alanis Morissette-et is eszünkbe juttató Live Like, esetleg a buja, funkys I'm in Love. Mindent egybevetve a Judie Jay segítségével megírt angol szövegekkel operáló album leginkább a "rock", a "brit gitárzene" és a "rádiósláger" jelzőkkel írható körbe, kiegészítve olyanokkal, mint "energikus" és "szórakoztató".

A pongyola fogalmazás pedig azért, mert a Nemjuci 2 minden felsorolt erénye ellenére is egynemű, így egy bizonyos táv után egyszerűen belefáradunk.
Radics Gábor
2012.05.09
|


Játék
A törvény embere, Luke Hobbs és a kitaszított Deckard Shaw szövetségre lépnek, amikor egy kibernetikailag felturbózott ellenség fenyegeti az emberiség jövőjét.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.