Kezeket fel, srácok!

est.hu:
6/10
|
olvasói
10/10 (11)
Furcsa dolog, ha az aktuálpolitika pont bejátszik egy film megítélésébe, de Nicolas Sárkozy egészen friss bukása a francia választásokon mintha Romain Goupil filmjének erkölcsi mondanivalójára rezonálna.
Hiszen a volt miniszterelnök egyik legkevésbé népszerű intézkedése az illegális bevándorlók kényszerdeportálásának bevezetése volt.
 
Evidencia, hogy mekkora problémahalmazt jelent a nyugati világ számára a csak részben integrálódott (illegális) bevándorlók tömege, és hogy erre a kérdésre ki hogyan tekint, az nyilván az illető politikai nézeteitől és a benne lévő empátia mértékétől is függ. Romain Goupil nyilvánvalóan baloldali humanista megközelítésből közelít a témához, ami kapásból két dolgot feltételez: a történetbe szuszakolt erkölcsi mondanivalót, illetve mély szimpátiát saját karaktereivel. 
 
Talán ezért is van, hogy hőseink gyerekek – és ki az a kőszívű gazember, akit hidegen hagy a gyerekek sorsa? –, akik közül az egyik, bizonyos Milana szülei Csecsenföldről érkeztek, így a lányra adott esetben kitoloncolás vár. Szerencsére az egyik barátja anyukája (a mindig csodás Valeria Bruni-Tedeschi) felajánlja, hogy bujtatja és gondját viseli, ám egy ponton túl maguk a mellesleg DVD-hamisítással és más turpisságokkal foglalkozó gyerekek veszik kézbe az irányítást. Ezzel csak az a gond, hogy a rendező túl sokat pakol gyerekszereplői vállára, és túl sokat visz el a történetből is az ő pajtáskodásuk – értjük, hogy aranyosak, talpraesettek és a helyükön a szívük, de nem kell annyiszor elismételni!  
Vízer
2012.05.21
|
Les mains en l'air
francia filmdráma, 90 perc, 2010
Milana visszaemlékszik gyerekéveire, amikor tízévesen csecsen menekültként koptatta Párizs utcáit egy jobb élet reményében.
Rendező:

Romain Goupil

Forgalmazza: Anjou Lafayette
Bemutató: 2012. május 24.
(5 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.