Száz éve született újjá az Állatkert

A Fővárosi Állat- és Növénykert idén már betöltötte a 146. évét is, ám Budapest állatkertjeként éppen száz esztendeje debütált. Ez alkalomból nosztalgikus hangulatú, centenáriumi emlékkiállítás várja a látogatókat a helyi kultúrodúban, a Barlangteremben.
Az 1866. augusztus 9-én megnyílt Pesti Állatkertet ugyanis történetének első évtizedeiben egy tudós hazafiak által életre hívott közhasznú magántársaság működtette. Ez a társaság azonban 1907-re csődbe jutott. Ifj. Andrássy Gyula belügyminiszter javaslatára a kert működtetését Budapest Székesfőváros vette át.
 
A nyilvános árverésen 51627 aranykoronáért vásárolta meg a meglévő állatokat és épületeket (a terület eleve a fővárosé volt), majd a városatyák életre hívták az Állatkertépítő Bizottságot, hogy kidolgozzák egy a fővároshoz méltó, új állatkert tervét. A nagyszabású tervek 1909-re készültek el, s a város vezetése olyan jónak találta azokat, hogy megvalósításához az eredetileg erre szánt 1.2 millió aranykoronás költségvetést felemelték 4 millió aranykoronára.
 
A gyűjteményi koncepciót az éppen 150 esztendeje született zoológus, Lendl Adolf dolgozta ki oly módon, hogy abban nemcsak az emlősök és a madarak, hanem szinte minden fontos állatcsoport helyet kapott. Az építkezés maga 1909-től 1912-ig tartott. Erre az időre a kertet bezárták, egyáltalán nem is fogadott látogatókat. Végül a teljesen újjávarázsolt, újjászületett Állatkertet 1912. május 20-án gróf Serényi Béla földművelésügyi miniszter és dr. Bárczy István főpolgármester nyitotta meg újra a nagyközönség előtt.
 
A centenáriumi kiállítás – időszaki kiállításként – a Kisszikla belsejében, az egykori Barlang mozi helyén kialakított Barlangteremben várja a látogatókat május 20-tól június közepéig. A tárlaton korabeli dokumentumok, fényképek segítségével idézik fel az 1909-12-es nagy átépítés időszakát, és azt, hogy milyen volt száz évvel ezelőtt a frissen újjászületett Állatkert.  
 
Szó esik az előzményekről, a teljes átépítés előtti állapotokról, magáról a tervezési és építési folyamatról, részletesen bemutatva, hogy az egyes állatházak, létesítmények esetében hogyan lett a tervből ma is álló épület. A kiállítás bemutatja azt is, hogyan népesültek be az állattartó terek, mi történt az újbóli megnyitás napján, és utána hogyan teltek az Állatkert életének korabeli hétköznapjai. A kiállítás emellett megemlékezik dr. Lendl Adolf zoológusról, az átépítés szakmai irányítójáról, aki az átépítés után egészen 1919-ig igazgatóként irányította a patinás állatparkot.
 
 
Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert
 
 
2012.05.23
|


Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
28
K
29
Sze
30
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.